Vércukormérő pontossága

Kérdés:  Tavaly vettem egy új vércukormérőt, mert a régi - bár nagyon precíz, drága hozzá a tesztcsík. Az újat viszont rövid úton félretettem, mert több alkalommal is teszteltem a pontosságát úgy, hogy egy vércseppből kétszer (két tesztcsíkkal természetesen) mértem, és rendszeresen igen nagy eltéréseket tapasztaltam a mért értékek közt (olyan nagyságrendben, hogy egyik mérés 4,6, a másik 6,1).
Elkönyveltem, hogy a készülék hibás, visszatértem a régihez. De pár napja a kezembe akadt a * (nem akarom reklámozni) tesztcsík leírása, amiben büszkén hirdetik, hogy 384 próbából mind megfelelt az előírásoknak, de ezek közel fele csak a +-20%-os tartományba fért bele?
Ez azt jelenti, hogy 10-es cukornál mutathat 8-at is, meg 12-t is és ebbe a fenti, 4,6-6,1 pár is simán belefér.
Ez valóban igaz? Ilyen pontosságot várnak el egy olyan mérőtől, amit esetleg inzulinos betegek is használnak?

| cukorbetegség, vércukormérő, diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Arra, hogy mit fogad el a szabvány és milyen szóráshatárt tűr meg, nem tudok válaszolni.
Az tény, hogy az otthon használt vércukormérők más-más értéket mutathatnak ugyanabból a vércseppből. Tendenciáját tekintve ugyanazt a mérőt használva a készülékek zöme megfelel a kívánalmaknak, mert a mért értékek követik a vércukoremelkedést vagy csökkenést. Várhatóan a fejlődés eredményeképpen a pontosságuk javulni fog, de továbbra is a vénás vérből, laboratóriumban meghatározott vércukor az elfogadott.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-08-21 06:01:39
| diabétesz, vércukormérő, cukorbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop