125 kiló vagyok - Fogyni akarok mindenáron

Kérdés:  17 éves vagyok, 125 kg a súlyom és 168 cm magas fiú vagyok. Magas a vérnyomásom és a cukorbetegség is fenyeget, sőt, nem érzem jól magam a bőrömben és szeretnék lefogyni, de emellett imádok enni és imádom a finomságot. De 125 kg már nem játék.
Most elszántam magam, hogy lefogyok, de ebben szeretném az Ön segítségét kérni. Mit tehetek azért, hogy sikeresen megszabaduljak az igen csak nagy súlyfeleslegemtől?
Válaszát előre is köszönöm!

| súlyfelesleg, elhízás, diéta, súlyfelesleg
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A legfontosabb a komoly elhatározás. Kezdje azzal, hogy étkezési naplót vezet egy hétig, ahová őszintén és részletesen leírja, hogy a nap folyamán miből mennyit eszik, és mit iszik.
A naplóval keressen fel egy dietetikust, akinek segítségével meg tudják saccolni, hogy naponta körülbelül mennyi kalóriát fogyaszt. 125 kg-nál a napi kalória szükséglet kb. 3000. Ha ennél 500-800 kalóriával kevesebbet, azaz 2200-25000 kalóriát fogyaszt és mellette dinamikus mozgást is tartalmazó rendszeres testedzést végez, akkor megindul a súlycsökkenés.
Ha már fogyott 10-12 kg-t és úgy érzi, megállt a csökkenés, az aktuális súlyára újra ki kell számolni a kalóriaszükségletet és abból kell levonni 500-600 kalóriát.
Ha már elérte azt a súlyt, amit szeretne, és nem akar tovább fogyni, a következő feladat a súly megtartása. Ezt úgy tudja megtenni, hogy nem eszik többet, mint amennyire az ideális súlyhoz szüksége van, és nem hagyja abba a sportot.
Tévedés, hogy ami fogyókúrás, az csak unalmas, ízetlen és egyoldalú lehet. Ha tudja, miben mennyi a kalória, egy idő után kis gyakorlással saját maga is össze tudja állítani a napi étrendjét, és rá fog jönni, hogy - bár nem a megszokott mennyiségben - mindent megehet. Így nem lesz olyan érzése, hogy valamiről le kell mondani, és fokozatosan megtanulja a helyes étkezést.
A mozgásnál arra kell figyelni, hogy egyrészt válasszon olyan sportot, amit szívesen végez, másrészt az ízületek hirtelen megterhelését elkerülendő, pár hétig kisebb intenzitással és rövidebb ideig végezze. Ahogy csökken a súlya és edződik, fokozatosan emelje az intenzitást és az időt. Ideális esetben hetente 3 alkalommal 40-50 perc az ajánlott mozgásmennyiség.
Sok sikert!

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2012-09-03 20:39:31
| súlyfelesleg, elhízás, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop