Jobb oldali hasi duzzanat

Kérdés:  35 éves férfi vagyok, néhány hónapja vettem észre, hogy a hasam jobb oldalt duzzadtabb. Fekvő helyzetben nem látszik és tapintva sem érezhető, de álló helyzetből megfigyelve elég határozottan (3-5 mm-el) nagyobbnak látható a hasam jobb oldala a bal oldalhoz viszonyítva.
Nem csomót érzek, hanem egy nagyobb terület egészében kiemelkedettebb. Egyébként magas, vékony testalkatú vagyok némi pocakkal.
Közben a következők történtek: 2 hete 37 fokos hőemelkedésem van nappal, az 1. héten kétszer volt hasmenésem pár nap különbséggel. Majd a 2. hét első 2/3-ában jobb alhas tájékán időnként gyenge-bizonytalan fájdalmat éreztem, valamikor spontán, valamikor bizonyos mozdulatokkor, ezek a fájdalmak 10-20 mp után elmúltak.
3 napja elmentem a háziorvoshoz, ő tapintással vizsgálta, csak az egyik tapintás esetén fájt, szerinte vakbélgyulladás-gyanús voltam, ezért onnan a sebészetre mentem. De amikor odaértem, már nem fájt tapintásra, egyéb vizsgálat pedig nem történt és azt mondták, túl enyhék a tüneteim, valószínű, hogy maximum bélfodri nyirokcsomó-gyulladásom lehet, ami magától gyógyul.
Azóta ezek a kisebb fájdalmak megszűntek, a hőemelkedés még egyelőre nem. Visszatérve a jobb oldali hasi duzzanatra a háziorvosnak említettem ezt, de valószínűleg nem erre koncentrált, hanem a vakbélgyulladás-gyanúra, a sebészeten pedig sajnos ezt elfelejtettem említeni.
Érdemes ennek is utána járni? Ha igen, milyen szakorvoshoz kell mennem? Vagy csak egyszerűen túlzásba viszem az aggódást?
Válaszát előre is köszönöm!

| sérvek, lágyéksérv, köldöksérv, rekeszsérv
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(októberi)   InforMed

Válasz:  Az emberi test nem teljesen szimmetrikus, lehet, hogy csupán erről van szó. Ami még felmerül, az a sérv lehetősége, ez azonban bizonyos meghatározott helyeken szokott előfordulni, ahol természetesen is gyengébbek a szövetek.
Ha a háziorvosa megvizsgálta és nem mondta, hogy sérv, valószínű nem kell aggódnia. Ha mégis kételye van, hasi- ultrahangvizsgálatra menjen el.

Kapcsolódó cikkek a Izomzat, sérvek rovatban olvashatók.

2012-11-05 02:33:48
| sérvek, lágyéksérv, köldöksérv, rekeszsérv
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop