Emelkedett vércukorszint

Kérdés:  33 éves nő vagyok, 175 cm, 60 kg, tehát nem vagyok kövér, soha nem is voltam. A héten volt teljes vérvizsgálat és 6,1-es vércukrot mértek. Ezen nagyon meglepődtem, mert eddig soha egyik évben sem volt 5,1 fölötti. Nem ettem, nem ittam a vizsgálat előtt. Családban egyik ágon sem volt cukorbeteg, tehát az öröklési hajlam is kizárható.
Általában csak legyintenek az orvosok, hogy ez nem olyan nagyon magas vércukorérték, de mindenhol azt olvasom, hogy figyelmeztető jel lehet és nem szabad elbagatellizálni.
Érdemes lenne egy ismétlő labort csinálni, mert lehet véletlen is emelkedett, vagy pedig kezdjek diétába, mert később még magasabb lehet, ha nem vigyázok? Fogyni nem szeretnék, már így is elég sovány vagyok.
Tanácsát, válaszát előre is köszönöm szépen!

| diabétesz, vércukorszint, vércukor terhelés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(novemberi)   InforMed

Válasz:  Ilyen értéknél vércukorterhelést érdemes végezni. A 120 perces érték alapján el lehet dönteni, van-e cukorbetegség vagy egyelőre "csak" cukoranyagcsere zavarról van szó.
Elbagatellizálni semmiképpen nem jó. Ha most normálisak is az értékei, a vércukorterhelést évente meg kell ismételni. Az étrendben az egészséges étkezés elveit elegendő követnie: sok nyers zöldség, gyümölcs, fehér lisztből készült termékek, édességek lehetőleg ritkán.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-11-23 23:34:55
| diabétesz, vércukorszint, vércukor terhelés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop