Folyamatos fogyás - Normális?

Kérdés:  38 éves nő vagyok, egy 9 éves kislány édesanyja.
A problémám a következő: világ életemben 49-50 kiló voltam a 160 centimhez. Ez akkor változott, amikor terhes lettem, akkor híztam 17 kilót. Szülés után 62 kiló voltam 3 évig. Aztán lefogytam 58 kilóra, ezt is tartottam 3 évig. Ezek után 2009. januárjában (érettségi vizsgára készülve) elkezdtem fogyni. 2009. nyarára 52 kiló voltam, igaz, nagyon stresszelős vagyok, és a vizsgák miatt sokat idegeskedtem.
Azután 2010. nyarára 50 kiló lettem, 2011. nyarára pedig 48 kiló, idén nyárra pedig 46-47. 2 éve főiskolára járok, a vizsgákat idegileg eléggé megszenvedem, család és munka mellett. Alapban is egy érzékeny típus vagyok, mindenen rágom magam. Az idén januártól még pluszban ki kellett venni egy bölcsességfogamat, ami 2 hétig be volt gyulladva, utána 2 hétig alig tudtam enni. Ezután áprilisban egy másik foghúzás során beletört a foggyökér, 2 hónap után vette csak ki a fogorvos, amikor már könyörögtem neki miatta. Mindeközben egy fogam olyan szinten tönkrement - tört folyamatosan -, hogy csapos tömést kellett beletenni.
Gyakorlatilag ebben az évben július közepéig nem is tudtam normálisan enni. De azóta tudok, és nagyon szeretnék hízni, de nem megy! Ingázok a 46-47 kiló között.
Vérvételen többször is voltam, a pajzsmirigyem is rendben. De az arcom már olyan, mint egy csontvázé, mint egy végstádiumú rákbetegé. Néha szokott a gyomrom fájni, ultrahangon mindent rendben találtak. Nőgyógyászati szűrésre rendszeresen járok, ott sincs semmi probléma.
Ön szerint mitől lehet, hogy úgy lefogytam több mint 10 kilót 3-4 év alatt, hogy semmit nem tettem érte, és nem tudok visszahízni semmit? Mivel hízhatnék? Már lassan mindenféle kóros betegséget bebeszélek magamnak. Étvágyam van, eszek rendszeresen. Vagy fogadjam el, hogy majdnem 40 éves koromra 46-47 kiló vagyok csak?
Az igazsághoz hozzátartozik (de nem hiszem, hogy ez lenne az ok, mert ez 62 kilósan is így volt), hogy napi 2 kávét iszok, és 15 szál cigarettát elszívok.
Válaszát és tanácsát nagyon várom, és köszönöm előre is!

| szorongás, stressz, fogyás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(novemberi)   InforMed

Válasz:  Ahogy leírta a panaszait, az a véleményem, hogy először a szorongását kellene kezelni. Ha a stresszt jobban tudja kezelni, az étvágya is jobb lesz és fog tudni hízni.
Sajnos, a dohányzás is a fogyás irányában hat. Próbálja meg csökkenteni a napi adagot! Étkezzen rendszeresen, naponta ötször jól felszívódó, könnyű ételeket (mint a gyerekek)!
Sok sikert!

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2012-11-23 23:34:55
| szorongás, stressz, fogyás
+ További hírek
hirdetés