Inzulinrezisztencia - Pajzsmirigy alulműködés

Kérdés:  9 hónapja szedek napi 50 µg Euthyroxot a pajzsmirigy-alulműködésemre. Azonban a gyógyszeres kezelés mellett sem szűnt meg a testsúlyproblémám. Emiatt végeztette el az endokrinológusom a terheléses vércukormérést. Ennek eredménye a következő lett: Cukor: 0 perces: 4,7 mmol/l 60 perces: 5,8 mmol/l 120 perces: 7,0 mmol/l Inzulin: 0 perces: 4,3 mU/l 60 perces: 9,6 mU/l 120 perces: 45,2 mU/l
Utalhat ez az eredmény inzulinrezisztenciára? A vizsgálat során a TSH értékem 6,870 mU/l volt, ami ismételten magas (korábban volt már alacsonyabb). Lehetséges, hogy azért hízok továbbra is, mert az Euthyrox nincs jól beállítva?
Ami még gondot szokott jelenteni esetemben, hogy az anti-TPO értékem kiugróan magas. Sajnos a mostani eredményem a leletemről hiányzik.

| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor, pajzsmirigy alulműködés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(júniusi)   InforMed

Válasz:  A leletei alapján inzulinrezisztencia igazolható és a pajzsmirigye is alulműködik. Ennek oka a magas anti TPO alapján autoimmun gyulladás.
A súlygyarapodásban mindkét állapot szerepet játszik, kezelésükkel és a betartott étrend-testmozgás következetes véghezvitelével a súlycsökkenés el fog indulni.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség és a Pajzsmirigy-betegségek rovatban olvashatók.

2013-07-21 11:32:55
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor, pajzsmirigy alulműködés