Emésztési gondok

Kérdés:  Problémám tavaly augusztus környékén kezdődött. Akkori tüneteimmel epekövességet állapítottak meg és december 11-én meg is műtöttek.
Azóta a tüneteim nem múlnak, inkább romlanak. Sajnos már lassan ott tartok, hogy szinte semmit nem tudok megenni (pl. tejtermékek, lisztes készítmények, tészták, pékárúk, zöldségek-gyümölcsök nagy része, zsíros ételek stb.). Elfogyasztásukkor erős hányinger, émelygés, hasi feszülés (kis mennyiség esetén is) teltségérzés, erős-feszítő puffadás - van mikor 37-38 fokos hőemelkedésem is van.
Ezek miatt már egyáltalán nem kívánom az ételt, csak eszek, mert muszáj. Székletem nagyon változó: van, hogy 4-5 napig székrekedésem van, aztán 3-4 napig erős hasmenés van, hogy normálisabb.
Voltam baktériumtenyésztésen mely negatív lett, vérképem normális, hasi CT-nél mérsékelt májnagyobbodás és 2 cm-es májcisztát találtak. Súlycsökkenésem nincs. Stressz nem ért, bár a munkám szellemileg kissé megterhelő.
1-2 szakvélemény szerint ez az epeműtét következménye, de a családunkban mindenkinek volt ilyen műtétje és senkinek sem volt hasonló gondja.
Mire eljutok dokikhoz és egyéb vizsgálatokra hónapok telnek el, én viszont már kevésbé tolerálom ezt az állapotot ugyanis erős migrén, fáradékonyság, vádli-görcsök kísérik.
Étrendem néhány zöldségből, gyümölcsből, natúr húsokból, rizsből, glutén- és laktózmentes ételekből áll (bár azokkal is néha akad gondom).
Önnek van valami ötlete, hogy mit kéne/kellene tenni?
Válaszát előre is köszönöm!

| egészséges táplálkozás, zöldség, vitamin, rost
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A hasi CT-vizsgálat jelenleg a legmegbízhatóbb vizsgálati módszer. Ha ez a májcisztán kívül más elváltozást nem jelez, akkor nem szervi (anatómiai) elváltozás okozza a panaszait.
Ez esetben működésbeli - funkcionális - zavarról van szó. Mivel keveset és egyoldalúan táplálkozik, táplálkozási hiányállapot is kialakulhatott mostanra. Ha nem volt az elmúlt 3 hónapban vérvétel, meg kellene nézni, nincs-e vashiánya, fehérjehiánya, illetve a pajzsmirigyműködése rendben van-e (TSH vérvétel).
Addig is szedjen multivitamint!

Kapcsolódó cikkek az Egészséges táplálkozás rovatban olvashatók.

2013-08-27 01:49:49
| egészséges táplálkozás, zöldség, vitamin, rost

Web Design & Development Prowebshop