Terheléses vércukorteszt

Kérdés:  21. hetes terhesként egy hónap múlva kell terheléses vércukorvizsgálatra mennem, vagyis meginnom a 75g-os glükóz-oldatot. Ez elég rosszul érint, mivel életminőség-rontó panaszaim miatt gyakorlatilag 10 éve folyamatos Candida-diétán vagyok. Nem eszem cukrot és fehérlisztet, illetve ezekből készült termékeket.
Ki lehet váltani a cukoroldatot - ahogy régen - egy (tejes kiőrlésű) zsemle és egy pohár tej elfogyasztásával? Az sztk-ban, ahol végzik majd, egyelőre elzárkóztak ettől, de amellett, hogy tisztában vagyok a vizsgálat fontosságával, nagyon nem szeretném, hogy ez a teszt hazavágja a diétámat és előhozza a panaszaimat.
Köszönettel!

| terhességi cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A terhességi cukorbetegségre jellemző határértékek jelenleg a 75 g glukóze elfogyasztása után mért vércukorértékre van kidolgozva. A teljes kiőrlésű zsemle szénhidrát felszívódása más, mint a glukóz és más, mint a fehér lisztből készült, és ez a reggeli csak 40 g szénhidrátot tartalmaz.
Ha biztosan tudni szeretné, hogy van-e terhességi cukorbetegsége, igya meg a glukóz-oldatot! Émelygés, hányinger előfordulhat, más problémája nem lesz, hiszen ez csak egyszeri alkalom.

Kapcsolódó cikkek a Terhességi szövődmények rovatban olvashatók.

2013-08-27 01:49:50
| terhességi cukorbetegség

Web Design & Development Prowebshop