Meforal CSAK túlsúlyra?

Kérdés:  34 éves, kétszer szült nő vagyok, 160 cm és jelenleg 81 kg. 8 hete szültem, a kisfiúnk sajnos a 37. héten a köldökzsinór megsodródása miatt méhen belül elhalt.
Szeretnék jövőre újra teherbe esni. A nőgyógyászom szerint ennek semmi akadálya, februárban már teherbe eshetek. Engem viszont aggaszt a túlsúly, ami a fogamzásgátló két évig tartó szedésével egy időben jelentkezett folyamatosan. Ez 2002-ben volt, azóta semmit nem szedek. A legalacsonyabb testsúlyom 2005-ben volt, 63 kg. Akkor nem emlékszem, hogyan sikerült lefogynom, de vissza is szedtem egy év alatt, azóta az átlag súlyom 74-76 kg körül mozgott. Aztán az első terhességgel ez felment 93 kg-ra, majd másfél év múlva újra 75 kg lettem. Ezzel kezdtem a második terhességemet.
Most voltam belgyógyászati kivizsgáláson, hogy lássuk, minden adott-e a következő teherbeeséshez, és minden UH, labor (éh.vércukor: 4,6, TSH: 2,28, T4: 1,0) normál értéken van, negatív leleteket kaptam.
A súlyom viszont aggaszt, ennek hangot is adtam, mire a doktornő Meforal 1000 mg-ot írt fel napi kétszer fél szemesével.
Ez a gyógyszer nem rejt veszélyt magában a gyermekvállalásra? Esetleg nem borít fel olyan jól működő rendszereket, amely a teherbeesést nehezítheti? Ha abbahagyom, nem hízok vissza (már ha ezzel sikerül fogynom egyáltalán), nem szokja meg a szervezetem stb.?
Mégiscsak egy gyógyszerről van szó! Nincs már sok időm próbálkozni, szerettem volna 35-ig megszüli mindkét gyermekemet, ez sikerült is, de sajnos a másodikat hazahozni nem tudtuk.
Mit javasol? Mit tegyek?

| súlyfelesleg, elhízás, diéta, súlyfelesleg
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Vezessen 4-5 napig étkezési naplót, ahová írja fel minél pontosabban, mikor, mit, mennyit eszik, és mit iszik. Ezzel keressen fel egy dietetikust, aki átnézi, megbecsüli a jelenleg elfogyasztott kalóriamennyiséget, ez alapján összeállít Önnek egy megfelelő étrendet.
Emellé válasszon olyan mozgásformát, amit szívesen csinálna és hetente legalább 3x40 percig végezze (lehetőleg cardio típusú edzés legyen). A kalória csökkentett étrend és a mozgás segítségével fokozatosan tartót fogyást tud elérni gyógyszer nélkül is. Ezt azonban hónapokig, évekig kell folytatni (a terhesség alatt és után is), ha nem akar ismét meghízni!

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2013-10-05 02:08:49
| súlyfelesleg, elhízás, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop