IR

Kérdés:  Márciusi cukorterhelésem eredményei a következők voltak: Glükóz 0. perc: 5.0 Glükóz 30. perc: 9.4 Glükóz 120. perc: 5.7 Inzulin 0. perc: 10.1 Inzulin 120. perc: 55,4
A vizsgálatot rosszulléteim miatt kérték (hipoglikémiás tünetek), és mivel már korábban IR-re gyanakodtam, februárban már fokozottan odafigyeltem az egészséges életmódra (fehérliszt, cukor kerülése, gyakori testmozgás, alacsony GI ételek fogyasztása stb.). A diabetológusom elmondása szerint ez csak enyhe IR, elegendő, ha folytatom az egészséges életmódot, táplálkozást, gyógyszeres kezelés nem szükséges.
Mivel a rosszulléteim nem tűntek el (gyakran napi szinten előfordul, ilyenkor 3 körüli a cukorértékem), újra elmentem a diabetológushoz, aki továbbra sem adott gyógyszert, és azt mondta, talán máshol (gasztroenterológián) kellene tovább keresni az okokat.
Korábban már volt glutén-érzékenységi vizsgálatom, ami negatív volt. Édesanyám 1-es típusú cukorbeteg, inzulinos, bár nem tudom, ez kihathat-e rám, viszont érdekes, hogy nem vagyok túlsúlyos sem - 156 cm magas, 45 kg vagyok (amíg ettem fehérlisztes ételeket, 52 kg voltam), tehát nem értem, mi okozta nálam ezt.
Szeretném kikérni a véleményét a leletem alapján, hogy vajon elegendő az egészséges táplálkozás (főleg úgy, hogy nem javul a helyzetem), szükség lenne gyógyszeres kezelésre, vagy mit lehetne tenni, hogy jobban legyek, milyen irányban érdemes tovább vizsgálni?
Köszönöm előre is válaszát!

| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(októberi)   InforMed

Válasz:  Magasak az inzulin szintjei: a kiindulási és a két órás is. Endokrinológust javaslok további kivizsgálásra.
Bizonyos tesztek elvégzése segít a pontos diagnózisban.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2013-12-08 05:56:51
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
+ További hírek
hirdetés