Agyérgörcs

Kérdés:  Az anyukám 63 éves. Már kétszer kezelték klinikán hasnyálmirigy-gyulladással, a diétát többé-kevésbé tartja.
November 18-án éjjel újra jelentkeztek nála a tünetek (hányás, epegörcs), de várt hajnalig. Amikor fel akart kelni, mindkét szemére megvakult. Azonnal ügyeletre vittük, onnan elküldték szemklinikára, ahol megállapították, hogy a szemének nincs baja, irány a neurológia.
Mire átértünk vele, már nem nagyon reagált a kérdéseinkre. A neurológián vizsgálgatták, de már nagyon rosszul volt, majd kapott egy epilepsziás rohamot, aminek a végén leállt a légzése, összeomlott a keringése. Sikerült stabilizálni.
Több vizsgálatot készítettek (CT, EEG, MRI, gerincből folyadékvétel), de nem hozott különösebb eredményt (gyulladást mondtak).
Másnapra visszajött a látása. Az orvos örült, és kérdésünkre mondta csak el, hogy egy kis agyérgörcse lehetett. Majd még aznap átküldték a belklinikára, hogy hasnyálmirigy-gyulladással kezeljék.
Már jobban van, és talán hétfőn hazaengedik. Viszont én aggódok, hogy az agyérgörcs után 1 nappal már nem foglalkoznak ezzel a problémával.
Mit kellene tennünk, hogy ne ismétlődjön meg? Mi okozta nála ezt? Biztos, hogy minden rendbe jött 1 nap alatt?
Köszönöm előre is a válaszát!

| stroke, agyérgörcs
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(októberi)   InforMed

Válasz:  Az agyérgörcsnek az a jellegzetessége, hogy az elzáródást az agyi erek görcsös összehúzódása okozza, aminek oldódása után helyreáll a keringés.
Stroke esetén vagy agyvérzés, vagy az ér teljes elzáródása okoz visszafordíthatatlan tüneteket.
Az orvos utasításainak pontos betartása, a gyógyszerek rendszeres szedése, az előírt diéta követése segít megelőzni a kiújulást.

Kapcsolódó cikkek a Agyérkatasztrófák (stroke) rovatban olvashatók.

2013-12-08 05:56:52
| stroke, agyérgörcs
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop