Hipofízis adenóma, IR

Kérdés:  Tavaly decemberben diagnosztizálták a hipofízis adenómát (baba sem jön össze 6-7 éve).
Tünetek: mellfájdalom, barnázás, kifejezett férfias szőrösödés, pattanásos, mitesszeres bőr, fáradékonyság, rosszullétek.
A vérvételi leletek szerint a prolaktin változó, de mindig referenciaértéken felül van. Legutóbbi leletek szerint (luteális fázis):
TSH Szup szenzitív: 3,79miu/l
FSH 2,2 IU/L
LH 4,5 IU/L
PRL 925 mIU/L
Ösztradiol 1120 pmol/L
Progeszteron 46,46 nmol/L
IR vizsgálati eredmények: 0/60/120 glukóz: 5,5/3,4/4,6mmol/L, inzulin 4,8/12,4/24,1 mIU/L
Ezekre az eredményekre egyik orvos írt fel Thyroxint, Norprolacot és Metformint. A másik semmit. A daganat egyelőre sebészileg semmilyen teendőt nem igényel.
Egyre inkább úgy érzem, hogy a rosszulléteim az étkezéssel függnek össze, sokszor remegek, rosszul vagyok, kiver a víz, ájulás határára érkezem. Az éhgyomri cukraim általában jók.
Erre kell a Metformin? Most mitévő legyek? Szedjem, ne szedjem a fenti tablettákat?

| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércuko
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2014 ;19(márciusi)   InforMed

Válasz:  Határértéken van az inzulinszintje, ezért nem egyértelmű, hogy érdemes-e vagy sem Metformint szednie. Az étrend nagyon fontos: napi 4-6 étkezésre osztott, finomított szénhidrátot (cukor, fehér liszt) minimális mennyiségben tartalmazzon és sportoljon. Ez a természetes módszer az inzulinhatás javítására.
HC: Az adenoma hormontermelése nyilván ki lett vizsgálva, kövesse endokrinológusa tanácsait! Ha csak prolactint termel, a Norprolac várhatóan csökkenteni fogja a méretét is.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2014-03-11 22:11:38
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércuko
hirdetés