Inzulinrezisztencia?

Kérdés:  Évekkel ezelőtt hormonvizsgálat és ultrahang alapján PCOS-t diagnosztizáltak nálam, majd szünetekkel, de elég sokáig szedtem emiatt fogamzásgátlót.
Szeretném rendbe tenni az egészségem a babaprojekt előtt, így elmentem egy terheléses cukorvizsgálatra, amelynek eredménye a következő lett:
Éhgyomri glükóz: 4,6 mmol/l
60 perces glükóz: 8,6 mmol/L
120 perces glükóz: 7,0 mmol/L
Inzulin: 7,1 MIU/L
Inzulin 60 perc: 85,8
Inzulin 120 perc: 90,9
Nyáron leszek 32 éves, 68 kg vagyok, 168 cm. Segítene kiértékelni, hogy ez a lelet jó vagy nem jó, utalnak a számok IR-re? Forduljak endokrinológushoz? Most hagyom el a fogamzásgátlót, így hormonvizsgálaton most (még) nem voltam.
Előre is köszönöm a segítségét!

| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Sajnos nemcsak az egy- és kétórás inzulinszintje magas, hanem a kétórás vércukra is.
Azt tanácsolom, annak ellenére, hogy nincs igazán túlsúlya, mihamarabb kezdjen el rendszeresen sportolni valamit hetente 3 alkalommal, dietetikussal pedig beszélje meg, mit ehet-ihat.
Gyakorlatilag cukorbeteg étrendet kell folytatnia napi 180 g szénhidrát fogyasztásával. Azért tanácsolom a dietetikust, mert sokszor látom, hogy aki maga próbálja az étrendjét összeállítani, sokszor annyira figyel a szénhidrátfogyasztásra, hogy nem fogyasztja el a szükséges mennyiséget. Ez ugyanúgy nem jó, mintha túl sokat fogyaszt.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2014-05-20 00:11:16
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop