Lisztérzékenység vagy más?

Kérdés:  Bizonyos tünetek hosszú ideje, egyesek évek óta fennállnak. Bélgázok (feszülő puffadás érzet nélkül) napi 10-15 alkalommal, az utóbbi 5-6 hónapban hol intenzívebb, hol halkabb bélmorgás. Leginkább napközben. Éjszaka sosem.
Vérképem (vas, kálium, nátrium, kalcium, összfehérje, amiláz, alk.foszfatáz, albumin, minőségi, mennyiségi vérkép), hasi-ultrahangvizsgálat, székletvér, baktérium, parazita) negatív, étvágyam jó. Hasam fizikai vizsgálattal puha, nem érzékeny. A súlyom állandó, amióta kevesebb pékárut, de továbbra is picit több cukrot fogyasztok 3-4 kilót leadtam.
Székletem naponta van, normális színű, inkább pépes, ritkában formázott, még ritkábban hasmenés, székrekedésem viszont sosem volt és most sincs. Hasi görcseim nincsenek.
Egy 12 évvel ezelőtti vizsgálatban a tejfehérje és a zeller érzékenység Lu2, tojásfehérje Lu1. eredménnyel szerepel, a közelmúltban viszont ezek és minden más kétszer is negatív volt. H2 kilégzési teszt laktózzal és fruktózzal. Mind a kettő pozitív, bár a fruktóz kismértékben haladta meg a normál értéket. Biocit lisztérzékenységet (glutént) Iga antitest jelenlétét igazoló gyors teszt kettő esetben nagyjából 8 és 4 héttel ezelőtt is negatív, azzal együtt, hogy hogy egész életem során (a teszt előtt is) naponta fogyasztottam pékárut, más glutént is tartalmazó termékeket.
Laboratóriumi gluténérzékenység-vizsgálat eredménye (ami előtt még napi szinten fogyasztottam pékárut). Endomízium: negatív, transzgultaminase: negatív, Iga: 4.870 g/L (ez előtt a vérvétel előtt 2-3 héttel zajlott egy erős hörghurutom).
20 éves korom óta 2-3 havonta van egy-egy aftám. Néha viszket a hátam a kettő lapockám között, de sem hólyagok, sem más bőrtüneteim nincsenek. A stressz sajnos része az életemnek. Az elmúlt 6-8 hétben már jelentősen kerültem a glutént tartalmazó ételeket, de a tünetek így sem szűntek meg teljesen.
Tejes ételekből a sajtok kivételével csak laktózmentest fogyasztok (vagyis erre törekszem) és cukorból is próbálok kevesebbet, bár ez sikerül legkevésbé, és valamiért azt érzem, ez állhat a még megmaradó tüneteim mögött. Mindig nagyon "édes szájú" voltam.
Véleménye szerint, kell tovább vizsgálódni "gluténérzékenységre"?

| sport, edzés, pulzusszám
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A leírtak alapján nem gondolom, hogy a lisztérzékenység állna a panaszai hátterében. A hosszas ülő munka, inaktivitás, stressz is képes hasi panaszokat okozni. Próbáljon meg hetente valamilyen, Ön által kedvelt sporttevékenységet folytatni, véleményem szerin az fogja megszüntetni a panaszait.

Kapcsolódó cikkek a Sport, fitnessz, jóga és más alternatív mozgások rovatban olvashatók.

2014-05-20 00:11:16
| sport, edzés, pulzusszám

Web Design & Development Prowebshop