Terhességi cukorbetegség

Kérdés:  A terheléses cukorvizsgálat után a 2 órás értékem volt magas, a többi normál eredményt mutatott. Az itt megengedett (Németország) 153 mg/dl helyett 155 mg/dl. Diétát javasoltak. Én tartom is, úgy 95%-ban, de néha megkívánok egy kis édességet, leginkább gyümölcsöt és ez nagyobb értékeket mutat mérésnél.
Alapból diétázom, mert lisztérzékeny vagyok. A kezeletlen felszívódási problémámnak köszönhetően a bélbolyhaim jó része elpusztult. 3 év kellett ahhoz, hogy diéta mellett a súlyom normalizálódjon, elértem végre az 50 kg-ot a 35-38 után 33 évesen. Rendszeresen járok kontrollra vissza. A terhességem előtt is voltam, nem volt semmi probléma, sem a laborral, sem máshol. Most 35 hetes terhesen találta ki a doktornő, annak ellenére, hogy semmit nem kérdezett a problémámról, nem nézte meg a leleteimet sem, hogy az utolsó pár hétben mindenképpen inzulinozni kell magam, miközben az eredményeim ugyanolyanok, mint voltak az elején 24 hetesen.
Most 62 kg vagyok, a baba is normálisan fejlődik (35 hetesen 2100 gramm, minden értéke normál) és semmi problémám a nőgyógyászom szerint.
Lehet összefüggés az alapállapotom és a terhességi cukorbetegség értékei között? Erre a pár hétre, ha minden változatlan, kötelezhet az orvos az inzulinra? Esetemben van rá garancia, hogy a hormonháztartásom nem borul fel tőle? Ettől erősen tartok, mert sok volt ez a négy év, mire normalizálódott minden téren a szervezetem működése. Arról nem beszélve, hogy kivizsgálás nélkül, saját méréseimre hagyatkozva és úgy, hogy nincs meghatározott diétám, csak ne egyek cukros dolgokat, terhességi diabetes helyett 2-es típusú cukorbetegként tüntetett fel a betegbiztosítómnál. Kivizsgálás nélkül ez lehetséges?
Előre is köszönöm a válaszokat!

| terhesség, szülés, várandósság, terhességi cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2014 ;19(októberi)   InforMed

Válasz:  Azt, hogy kell-e a terhesség alatt inzulint adni vagy sem, elsősorban az étkezés után 1 órával mért vércukor értéke határozza meg. Ha ez elér egy bizonyos értéket, azért javasolt az inzulin, mert ha nincs elegendő a szervezetében, a fejlődő magzat fog többet termelni. Ennek az lesz az eredménye, hogy egyrészt várhatóan nagy baba születik, másrészt születés után, amikor megszűnik a cukorbő környezet, az újszülöttnek leesik a vércukra.
Az inzulin adás a lisztérzékenységet nem befolyásolja! Beszéljen a gondozó orvosával és kérdezzen tőle bátran!

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2014-11-09 04:50:09
| terhesség, szülés, várandósság, terhességi cukorbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop