Atorvastatin

Kérdés:  38 éves, különben egészségesnek tűnő férfi vagyok. Heti 2-3 sport, nem iszom, nem dohányzom. Ülőmunkát végzek sajnos. Vérképeim jók, egy-egy minimális eltérés szokott néha lenni (most épp a FVS szám (WBC) lett 4,22 G/l), de nem komoly.
Egyetlen nagyobb eltérésem van, a koleszterin: 6,28. A 6,2 már az előző 2 vérképemen (vagyis több év alatt) is szinte pontosan ugyanannyi volt. Trigliceridem 0,94 mmol/l. Múltkori vérképemen: triglicerid: 1,37. Koleszterin: 6,2. Ebből HDl: 4,53 mmol/L, LDL: 1,830 mIU/L.
Családban állítólag magas szokott lenni a koleszterin, apu is csökkentőt szed, nála hatásos volt (9-ről lement normál értékre).
Apu (pro família felírhat ugyanis gyógyszert) javasolja az Atorvastatin 10 mg-ot napi 1x. Érdemes belekezdenem? Nem szoktam rendszeresen gyógyszert szedni, hozzászokni sem akarok, hogy aztán azon kelljen élnem végig.
Most csak Pantoprazolt szedek időnként pár hétig refluxra, amíg előjön. Nem szeretném feleslegesen gyógyszerrel terhelni a szervezetem. Szigorú diéta viszont nem fog menni, hiszen húst, tejtermékeket meg zsírt szoktunk fogyasztani, le sem szeretnék mondani róluk. (Amúgy is, múltkor a vérkép előtt ezekre jobban odafigyeltem, de nem volt hatása, ugyanaz lett a vérkép.)
Köszönettel várom válaszát!

| koleszterin
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2015 ;20(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A magas koleszterinszint az esetek zömében öröklött enzimhiba miatt alakul ki. Ezt tünetileg jól lehet kezelni, az Atorvastatin jó választás. Olyan krónikus betegség a magas koleszterinszint is, mint a magas vérnyomás. Az okot megszüntetni jelenleg nem tudjuk, de gyógyszeres kezeléssel normál tartományban tartható mindkét betegség és ezzel a szövődmények kivédhetők.
A koleszterin szintje addig lesz jó, amíg a gyógyszert szedi. Ha abbahagyja, ismét megemelkedik. Nyaki duplex érultrahang-vizsgálat megmutatja, hogy van-e már meszesedés. Attól függ, mennyire kell csökkenteni a koleszterinszintet.

Kapcsolódó cikkek a Koleszterin és más zsírok rovatban olvashatók.

2015-05-06 06:12:06
| koleszterin
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop