Terhességi diabétesz

Kérdés:  32 éves, 26 hetes terhes vagyok, a 120 perces terheléses cukorvizsgálat után 7,9 mmol/l lett a vércukorszintem. (Terhesség előtt 53 kg, 26 hetesen 59 kg vagyok, magasságom 170 cm). Korábban nem volt probléma a vércukorszintemmel, családomban viszont enyhe fokú 2-es típusú cukorbetegség és terhességi cukorbetegség is előfordult.
A diabetológus szakorvos emiatt 3 napja napi 140 g-os CH diétát írt elő, amit be is tartok. A főétkezések után 1 órával mért vércukorszintem 5,2-5,5; 1-2 esetben megmértem az előírt 15 g-os tízórai/uzsonna után is a vércukromat, ami 4,4-4,7 volt.
A problémám, hogy annak ellenére, hogy próbálok változatosan (gyors-lassú CH; gyümölcs/zöldség és tejtermék minden nap) étkezni, érzem, hogy gyengébb vagyok, nehezebb a koncentráció a munkámban is (irodai munkát végzek), mivel előtte nagyobb mennyiségeket ettem, és most folyamatosan éhes vagyok. Tartok tőle, hogy nemcsak én kezdek el fogyni, hanem a baba is megsínyli az éhezést.
Érdekelne, hogy mi a terhességi diéta lényege: étkezés után 1 órával mindig 7 mmol/l alatt tartani a vércukorszintet, vagy az előírt 140 g-os diétát tartani? Hogyan lehet a baba számára fontos tápanyagokat, vitaminokat a szervezetembe juttatni, ha magam is érzem, kevés a tápanyag a korábban megszokott életvitelem fenntartásához? Indokolt a 140 g-os diéta ilyen vércukorértékek mellett?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| terhességi cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2015 ;20(decemberi)   InforMed

Válasz:  Valóban kevésnek tűnik a 140 g szénhidrát, különösen, hogy nincs túlsúlya.
A terhességi cukorbetegségben az a cél, hogy az étkezések után 1 órával 7 alatt legyen a vércukor. Ezt időről időre a laborban is meg kell nézetni vénás vérből. Éhgyomri vércukorvizsgálatot követően elfogyasztja a szokásos reggelijét, majd 1 óra múlva újabb vérvételnél vércukormérés. Közben járkálni, ügyeket intézni nem ajánlott, végig a rendelőben kell maradni.
A vizelet aceton vizsgálatból lehet következtetni arra, hogy elegendő-e az ételmennyiség. Ha pozitív, az éhezést jelent és növelni kell az elfogyasztott étel- és szénhidrátmennyiséget is.

Kapcsolódó cikkek a Terhességi szövődmények rovatban olvashatók.

2016-01-06 20:02:37
| terhességi cukorbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop