Cukorbetegség

Kérdés:  42 éves férfi vagyok, 5 éve lettem cukorbeteg, akkor beállítottak napi 42 e inzulinra, humulin r és n. Az évek folyamán sokat javultam és 18 e inzulinnal a háromhavi cukorérték 6,6 százalék.
Most csináltattam C-peptid vizsgálatot, aminek az eredménye: 0,9-7,1 tartományban, 1,7 lett az eredményem. Egyébként kipróbáltam, hogy étkezés után nem adom be az inzulint. Étkezés után 1,5 órával 8,1 volt, következő étkezés előtt 6,1-re lement mozgás nélkül.
Akkor most hogy is állok?

| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2015 ;20(decemberi)   InforMed

Válasz:  Szüksége van az inzulinra, még ha kis mennyiségűre is. A C-peptid vizsgálat szerint van még saját inzulinja, ezért nincsenek nagy ingadozások a vércukorszintjeiben. Az inzulinadás segít abban, hogy a saját készlete ne merüljön ki teljesen, mert akkor nagyon nehéz egyenletes vércukorszintet biztosítani. Az étkezés után 8 körülire emelkedő vércukor mindenképpen jelzi a betegséget.
Tanácsom: ne hagyja el az inzulint, adjon kevesebbet, ha kell. Ideális, ha az étkezés után másfél órával sem emelkedik 7 fölé a vércukra. (A nem cukorbeteg HbA1C érték 6 % alatti.)

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2016-01-06 20:02:37
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
hirdetés