Alvászavar, magas inzulinszint, szívverés

Kérdés:  16 éves korom óta (16 éve) küzdök megmagyarázhatatlan tünetekkel. Cikluszavar, melyet akkor fogamzásgátlóval oldottak meg; illetve szapora szívverés, gyakori extrasystolék. EKG+ultrahang+Holter negatív, béta-blokkolót kaptam, amit azóta is szedek.
Volt egy kis kitérő pánikzavar felé, de zsákutcának bizonyult. Néhány hónap alatt, nem tudom pontosan, miért, a tünetek csökkentek. Közben 2008-ban kiderült PCOS és inzulinrezisztencia.
2013 és 2015 között végre a helyes kezelési módra rátalálva (diéta+mozgás+gyógyszer) sikerült fogyni 30 kg-ot. (Még mindig jelentős a túlsúlyom, 90 kg vagyok 165 cm-hez.)
Az újabb orvoslátogatási kör 2014. december végén kezdődött, amikor egy-két napnyi rosszabbul-lét (szívdobogás, extrasystole) után hajnalban légszomjra és heves szívdobogásra ébredve a sürgősségire mentünk be.
Enyhén emelkedett vérnyomáson és pulzusszámon kívül mást nem találtak, reggel hazaengedtek. További kísérő tünetek voltak a szájszárazság, kézremegés, idegesség.
Magánúton ismét készíttettem terheléses EKG-t és szívultrahangot, ezek negatívak lettek.
2015 tavaszától heti rendszerességgel mentálhigiénés kezelés alatt vagyok, megállapítható, hogy mentális problémám nincs (pánikbetegség, generalizált szorongás, stb.).
2015 szeptemberben I-es szintű refluxot és idült gasztritiszt állapítottak meg tükrözéssel a gasztroenterológián, Helicobacter nincs. Ide hónapok óta tartó állandó hányinger és puffadás miatt kerültem.
40 mg Emozul és 40 mg Quamatel naponta megszüntette ezeket a tüneteket, jelenleg is szedem őket, próbálom folyamatosan csökkenteni az adagokat.
A Metformin kezelést hosszú próbálkozás után sem tudta teljesen tolerálni a szervezetem, ezért 2015 nyarán Inofolicra váltottam, néhány hónap múlva megfogant a gyermekünk, jelenleg 17 hetes kismama vagyok.
Háziorvosom szerint a vegetatív idegrendszerem túlműködésében keresendő a probléma oka, amit tudat alatti stressz vált ki.
Az életem gyakorlatilag stresszmentes, saját, jól üzemelő vállalkozásban dolgozunk, azaz a munkahelyi és pénzügyi stressz fogalmát szinte nem is ismerem; boldog és stabil házasságban élek, sok barátom és szerető családom van. Nem hiszem, hogy bármi tudna komolyabb tudat alatti szorongást okozni, és ezzel a terapeutám is egyetért.
Szüleim súlyos betegségekben haltak meg, de ezt azóta sikerült feldolgozni.
Jelenleg fő problémám az alváshiány. Szépen lassan a hányinger, a puffadás, a kézremegés elmúltak; a szapora szívverés és az extrák száma és erőssége is az elviselhető kategóriába esik.
Aludni viszont nem tudok. Amikor alszom, azt is felszínesnek érzem, gyakori pici felriadásokkal és zavaros, értelmetlen álmokkal. Majd hajnalban felébredek (jellemzően négy órával elalvás után), és nem tudok elaludni, vagy mert teljesen éber vagyok, vagy a gyorsabb szívdobogás miatt. Van, hogy lever a víz, melegem van, kiszáradt szájjal és szomjasan ébredek fel.
Mértem ilyenkor már vércukrot és vérnyomást is, mindkettő normális volt. A gyorsabb szívdobogás alatt kb. 85-90-es pulzust kell érteni, nem többet.
Ez olyan régóta folyik, hogy lassan a mindennapi munkámat nem tudom ellátni a totális kimerültség miatt. (A terhesség előtt is így volt, azaz nem a terhesség okozza.)
Néhány kiegészítés még: évek óta egy furcsa tünet, egyfajta mentális köd van az agyamon, ami eleinte néha jelentkezett, mára azonban soha nem távozik.
2015 nyarán a sportolást azért hagytam abba, mert az edzés 20-30. perce körül halmozott extrák jelentkeztek (7-8-9-es sorozat), amiktől nagyon megijedtem, illetve edzés után a pulzusom fennmaradt ezen a 85-90-es szinten, és másnapig nem is mozdult el onnan. A terheléses EKG-re a doktor azt mondta, hogy teljesen tökéletes. Akkor persze nem jelentkeztek az extrák (kardioedzésekről, illetve kocogásról van szó).
Pajzsmirigyem jól működik, TSH2,6; T3 5, T4 12,7; Anti-TG és Anti-TPO negatív. Kortizol, ACTH a referenciaértékek közepén. Cöliákia (labor, antitest-vizsgálattal) negatív, ételallergia-vizsgálaton legenyhébb (1-es) allergia mutatható ki búzára, tehéntejre, mogyoróra és tőkehalra. Vas 11,8., transzferrin telítettség és B12-vitamin alsó határon.
Legutóbbi terheléses inzulinvizsgálat 2015 januári eredménye: 0 perc: cukor 5,5, inzulin 12,2; 60 perc: cukor 10,6 inzulin 121,9; 120 perc: cukor 7,0, inzulin 76,4. HOMA index 2,9. Magnéziumot folyamatosan pótolom, tabletta és spray formájában.
A magas inzulinszintem viselkedhet úgy, mint egy stresszor, és okozhatja ezt a vegetatív idegrendszer túlműködésszerű tünetegyüttest? Ha igen, tudok ellene tenni még valamit az Inofolic, az étrend-kiegészítők (króm, omega-3) és a mozgáson kívül (mostanában gyalogolni és szobabiciklizni már merek)?
Ha nem tud ilyet okozni, milyen további ötlete lenne bármilyen kivizsgálásra, bármire, amivel végre pihenhetnék, hogy a gyermekünk érkeztére ne legyek ennyire kimerült?
Nagyon köszönöm, szívesen adok további információt vagy veszek részt magánrendelésen, ha tud rajtam segíteni.

| szorongás, stressz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2016 ;21(januári)   InforMed

Válasz:  A leírtak alapján háziorvosával értek egyet: a vegetatív idegrendszere túlérzékeny, a stresszt pedig nem a külvilág okozza, hanem belső feszültség, ún. endogén ok. A magas inzulinszint nem okoz ilyen tüneteket. A többszörös részletes kivizsgálás komoly testi betegséget kizár. Terapeutájával beszéljék meg, terhesség alatt milyen önerősítő kezelést lehet és érdemes alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-02-12 22:03:29
| szorongás, stressz

Web Design & Development Prowebshop