Állandó hasfájás

Kérdés:  23 éves vagyok, pár hete állandóan fáj a hasam gyomor tájékon és alatta is. Miután a fájdalom elmúlik, émelygek, gyengének érzem magam és állandóan fáradt vagyok. Sokszor van, hogy nagyon sokat bírnék enni, nem múlik az éhségérzet, éjszaka is fel kell kelnem, hogy egyek, de sokszor utána is fáj a hasam és rosszul vagyok. A terhességet kizárom, az nem lehetek.

| laktóz érzékenység, tejcukor, glutén, liszt érzékenység, hasi fájdalom
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2016 ;21(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Vércukor, hasi ultrahang és ha Ön nő, nőgyógyászati vizsgálatot javasolnék. Érdemes figyelnie azt is, hogy esetleg valamilyen ételcsoporttal (lisztes vagy tejet tartalmazók) összefüggenek-e a tünetei. Ha a fenti vizsgálatok nem mutatnak eltérést, forduljon gasztroenterológushoz!-

Kapcsolódó cikkek az Ételallergia és -intolerancia rovatban olvashatók.

2016-05-20 00:39:21
| laktóz érzékenység, tejcukor, glutén, liszt érzékenység, hasi fájdalom

Laktózérzékenység: a tejmentes étrend nem megoldás

Akinek tejfogyasztás után fáj a hasa, puffad vagy egyéb tünetei vannak, ne hagyja ki a tejtermékeket étrendjéből, ezzel ugyanis még nagyobb kárt okozhat a szervezetének.


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.


Mit ehetnek a laktóz érzékenyek?

Ha a tejcukor, (laktóz) emésztése zavart szenved, akkor laktóz érzékenységről, illetve a laktóz intoleranciáról beszélünk.


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy termékre rá van írva, hogy zsírszegény, gluténmentes vagy bio, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Nézzük meg, milyenek lehetnek a megtévesztő feliratok:


Glutén érzékenyek: új betegcsoport

A lisztérzékenység (cöliákia) autoimmun betegség, mely vérvétellel és szövettani vizsgálattal mutatható ki.


Web Design & Development Prowebshop