Hosszú ideje tartó hasmenés - Mi lehet az oka?

Kérdés:  22 éves lány vagyok, 4-5 hónapja folyamatosan változik a székletem állaga. Hol normális, hol pedig hasmenésem van, de többek között híg a székletem, nem véres, nem nyákos. Ehhez hasi fájdalom, puffadás társul.
Vérképem jó. Ha nagyon komoly gondról lenne szó, akkor valószínűleg a vérképem sem lenne jó. Dohányzom, kávézom és eléggé stresszes életet élek. Vannak különböző szorongásos betegségeim (klausztrofóbia, hipochondria). Testsúlycsökkenést nem tapasztaltam. Normálisan étkezem, viszont nem is hízom, igaz a családban mindenki vékony. Pár napja szedem a Normaflore-t, gondolom, idő kell, míg hatást gyakorol. IBS-re gyanakszom, a tünetek ehhez vezethetők vissza.
Ha szervi bajom lenne, azt hiszem 4-5 hónap alatt ez kiderült már volna. Nem diétázom, mert nem szeretnék fogyni. Próbálom kerülni a zsíros, túl fűszeres ételeket, de sajnos nem mindig bírom megállni ezek fogyasztását. Testileg jól érzem magam, energikus vagyok. Csak ez a fránya hasmenés ne lenne, és a hasi fájdalom, illetve puffadás. Van, mikor elmúlik pár hétre, de aztán visszatér.
Nagyon köszönöm a segítségét! Bármit javasol, eleget fogok tenni javaslatának!
Tisztelettel!

| IBS, hasmenés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Első lépésként egy vérvizsgálatot javasolnék, amiből kiderülhet, ha esetleg lisztérzékenység áll a háttérben. A vizsgálat speciális, (t-TG, ill. EMA), a normál vérvételnél ezt nem vizsgálják. Az eredménnyel érdemes gasztroenterológushoz fordulni, ugyanis az IBS diagnózisát az egyebek kizárása után lehet kimondani.

Kapcsolódó cikkek a Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC) rovatban olvashatók.

2011-04-30 00:38:14
| IBS, hasmenés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop