Ingadozó vércukorérték, inzulinos cukorbeteg

Kérdés:  29 éves vagyok, 6 éve vagyok inzulinos cukorbeteg, de teljesen tanácstalan vagyok az ingadozó cukorértékeim miatt.
Korábban is előfordult már, hogy ingadozott, de akkor 10-11 környékén és inzulinmódosítással normalizálódott, de most 15-16. Lantus és Apidra inzulinom van. Napi háromszor étkezek, étkezések előtt szénhidráttól függően 6-8 egységeket adok be. Este 10 órakor jelenleg 10 E Lantus. Néhány hónappal ezelőtt 16 E Lantus volt, de reggelente alacsony (3-3,5) vércukorértékek miatt csökkentettem mindig 2-2 E-el egészen 10-ig.
Amit egyáltalán nem értek, azaz, hogy előfordul olyan, hogy ebéd után 1,5 órával megmérem a cukrom és 7-8-at mérek. Vacsora előtti mérésem pedig 15. A két étkezés között semmit nem ettem. Olyan is előfordul, hogy este lefekvéskor 7, és éjjel felébredek mert 15-16. A Lantust nagyon nem merem megemelni, mert akkor reggelente hypozok.
Teljesen tanácstalan vagyok.
Nagyon köszönöm!

| cukorbetegség, vércukorérték
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(decemberi)   InforMed

Válasz:  Ebben az esetben azt tanácsolom, hogy beszélje meg gondozó orvosával azt a lehetőséget, hogy reggel is ad 6-8 E Lantust. Mivel 16 E-ről lecsökkentette 10-re, ez a mennyiség már nem tart ki estig, a következő adagig, ezért emelkedik délután a vércukra.
Adjon eleinte az étkezésekhez kevesebb Apidrát is, aztán majd a mérések alapján meglátja, mennyire lesz szüksége.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-12-22 02:24:40
| cukorbetegség, vércukorérték
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop