Okozhat vércukor-emelkedést gyógyszer?

Kérdés:  158 cm magas vagyok, 100 kg. Tudom, hogy elhíztam. 2005-ben Paroxat nevű gyógyszert kaptam pánikbetegségre, amitől két hónap alatt 18 kg-ot híztam, úgy, hogy életmódom nem tért el a korábbitól. Ezt a gyógyszert fél év után elhagytam.
2008-ban újra előjöttek a tünetek, ekkor Cipralex nevű gyógyszert kaptam, ami kevesebb receptoron hat és nem okoz testsúlygyarapodást. Nem volt igaz, itt annyi volt a különbség, hogy lassabban jöttek a kilók. Egyszer sikerült nagy küzdelmek árán fél év alatt leadnom 12 kg-ot, ami aztán vissza is jött.
Elkeseredésemben nem diétáztam tovább és ettem édességet, egyre kevesebbet mozogtam és láttam, hogy 100 kg-nál feljebb nem megyek, ezért nem tettem semmit az egészségem érdekében. Rendszeresen ellenőriztem a VC értékemet és mindig örültem, hogy jók az eredményeim.
Tavaly december 18-án kórházba kerültem, mert hátrafelé csöpögő orrvérzésem (kétszer vérzett életemben az orrom, 12 éve és most) lett a nátha következtében, ami nem akart elállni. Foley-katétert helyeztek fel és rétegesen tamponálták, valamint vénásan kaptam vérzéscsillapítót. Pechemre nagyon szűk az orrjáratom, így aztán a beavatkozást végigüvöltöttem, sikítoztam, mert olyan erős fájdalommal járt számomra. Ezután egész éjjel nem mertem elaludni és az éhgyomri VC értékem 6,4 mmol/L lett. Ezt még betudtam a stressznek a megnövekedett adrenalinnak.
Miután kiengedtek a Rutascorbint helyettesítő Poloris tablettát szedtem 90 db-ot 3x2 elosztásban. Olvastam, hogy befolyásolhatja a VC érétket, ezért többször megmértem Éhgyomri vc 4,4-4,9 mmol/L, között mozgott, viszont amikor ettem, mondjuk reggelire 2 kiflit üresen, akkor 60 perc után 8,00 lett az érték. Ezután mértem 9,7-et, ma ebéd után 120 perc elteltével 11,1-et és az étkezés után 6 órával még mindig 8-at.
Édességet 6 napja egyáltalán nem ettem, csökkentettem a szénhidrátmennyiséget is, üdítőket alapból nem iszom. Viszont a kórházi élmények azóta is, mint egy mozifilm többször végig játszódik bennem. Nagyon meg vagyok ijedve, hogy cukorbeteg lettem.
Valóban okozhat a megnövekedett aszkorbinsav ekkora mértékű vércukoremelkedést a szervezetben? Ha igen, akkor mennyi időnek kell eltelnie amíg helyre áll?
Válaszát előre is köszönöm!

diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor | Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2013 ;18(januári)   InforMed | Boncz, Á.
Válasz:  Az egész kórházi kezelés és a gyógyszerek legfeljebb provokálhatták azt, hogy az amúgy már Önben szunnyadó cukorbetegség megjelenjen. A jelentős túlsúlynak az esetek igen jelentős hányadában szinte egyenes következménye a cukorbetegség kialakulása. Eleinte csak az étkezés utáni értékek magasak, később azonban az éhgyomriak is.
Keressen fel egy dietetikust, aki segít összeállítani az étrendjét, és ha ennek ellenére étkezések után laborvizsgálattal igazolhatóan is magasak a vércukrai, diabetológushoz tanácsos fordulni!

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2013-01-16 06:52:27
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop