Szívdobogás, hátba nyilalló érzés

Kérdés:  20 éves lány vagyok. 2 hete kezdődött az egész problémám: éjjel, amikor lefekvéshez készülődtem, pattogatott kukoricát ettem, egy egész tállal (ezt azért írom, ha köze lenne a problémámhoz), a gyomromat furán éreztem, talán teltségérzet volt, majd a szívem nagyon hevesen vert. Nagyon megijedtem. Másnap volt hőemelkedésem, ami később lement. Ez másfél hete lehetett.
Ezután szinte mindennap elkezdett gyorsan, erősen verni a szívem, a pulzusom 100 felett volt. Pár nap után elmentem orvoshoz, aki csinált EKG-t, annyit állapított meg, hogy kicsi a szívem, többet kéne mozognom. 122 volt a pulzusom.
Elküldött vérvételre, ami azóta megvan, és jó lett, a koleszterinem egy kicsivel magasabb, pár tizeddel, illetve a vizeletben a leukocyta 500 < 3. Ez nem tudom mekkora baj.
A pajzsmirigyemet is megnézték, amivel szintén nem volt semmi probléma. Az utóbbi pár napban szedtem egy kis vitamint, ami úgy érzem jó, viszont még mindig szúrogat a szívem és a hátam. Mitől lehetett ez az egész? A hátamba és a szívembe nyilalló érzés mitől lehet, elmúlik? Ugye nem lehet tüdőembólia, vagy valami más súlyos dolog? A kukorica héja vagy más étel (esetleg letört fog, volt hogy véletlen lenyeltem), nem tud megakadni, megsérteni valamit (pl. nyelőcsőben vagy gyomorban)?
Elnézést a hosszú levelemért, csak nagyon meg vagyok ijedve!
Előre is köszönöm válaszát!

| pulzus, szívdobogás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Minden rossz közérzet- így a gyomor túlterhelése is - átmenetileg megemelheti a pulzusszámot. Ha ez tartósan és nyugalomban is fennáll, akkor ki kell vizsgálni. A pajzsmirigy túlműködésen kívül - ez Önnél nem igazolódott - a szív ingervezetési rendszerének zavara okozhat magas pulzusszámot, de minden izgalom, szorongás, stresszhelyzet is. A tartósan magas pulzus terhelő a szívnek, ez vezethet szúró fájdalomhoz. Az EKG leletével keressen fel kardiológust, aki ultrahangvizsgálattal a szív anatómiai viszonyait is fel tudja deríteni.

Kapcsolódó cikkek a Koszorúérbetegségek (angina, infarktus, szívhalál, kockázat) rovatban olvashatók.

2010-12-16 23:20:22
| pulzus, szívdobogás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop