Terhességi diabétesz

Kérdés:  34 éves ikervárandós vagyok, egy 6 és 7 éves kisfiú édesanyja. Első várandósságom alatt terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam, amit diétával kezeltünk. Fiam egészségesen, 3450 grammal született.
Másodjára már tartottam a 175 grammos ch diétát, a betegség nem is jelentkezett. Ma, 24 hetesen voltam vérvételen, éhgyomorra 4,4, 120 perces terheléssel viszont 8,9 lett az értékem. Laboros doktornőm megnézte a HbA1c értékemet is, ez viszont alacsony, 4,9. Eddig 5 kg-ot híztam a kisbabákkal, apró szabályszegések mellett tartottam a ch diétát.
Létezhet, hogy most sokként érte a szervezetemet a 75 gr ch-terhelés? (Egyébként 162 cm magas vagyok, 49 kg-mal kezdtem a terhességet, jelenleg 54 kg vagyok).
Köszönöm véleményét előre is, szép délutánt kívánok!

| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor, terhességi cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2014 ;19(októberi)   InforMed

Válasz:  A terhesség - nemhiába hívja a köznyelv is - "másállapot", a szervezet szabályozásai megváltoznak. A terhességi cukorbetegség átmeneti állapot, viszont jelzi azt, hogy hajlam van a cukorbetegség kialakulására.
Gyakran lehet családi halmozódást megfigyelni. Ha ésszerű életmódot folytat a szülés után, nem hízik el, várhatóan hosszú évekig, évtizedekig nem alakul ki cukorbetegség.
Terhessége alatt folytassa a diétát, főétkezések után mérjen vércukrot! Az a cél, hogy étkezés után egy órával 7 mmól/l alatt legyenek az értékei. A HbAC az elmúlt 3 hónap vércukor átlagát mutatja, az rendben van, de figyelnie kell az étkezésre mindenképpen, mert a terhesség 2. felében alakul ki ez az állapot. Mivel nincs túlsúlya, a szénhidrát mennyiséget fokozatosan emelheti 200 g-ig, legcélszerűbben plusz étkezést beiktatva.
Szülés után 6-8 héttel ajánlott újabb vércukorterhelés, amivel igazolni lehet, hogy valóban csak átmeneti volt az emelkedés. Mivel azonban Önnek már 2x kialakult terhességi cukorbetegsége, évente célszerű a vércukorterhelést elvégezni azért, hogy ha mégis kialakul cukorbetegség, az mielőbb fel legyen fedezve.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2014-10-24 06:38:04
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor, terhességi cukorbetegség

Tévhitek a cukorbeteg diétáról

Számtalan tévhit él arról, hogyan ajánlatos táplálkoznia a cukorbetegeknek. Van, aki azt hiszi, a cukor okozza a cukorbetegséget, mások szerint minden kedvenc ételünkről le kell mondanunk.


Cukorbeteg diéta

A cukorbetegség (diabétesz) súlyossága nem a kezelési módtól (csak diéta, tabletta, inzulin) függ, hanem a szövődmények jelenlététől vagy hiányától.


Ügyeljünk a lábunkra!

Az aktív életvitelhez elengedhetetlen az egészséges láb. A láb ritkán javul meg magától, ráadásul állapota a korral is romlik. Gyakran látszólag kisebb kellemetlenségek később súlyosabb problémákat okozhatnak. Most itt csak a legfontosabb panaszokra utalunk.


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már mindenütt hallani. De valójában mi is az igazság? És mit tehetünk annak érdekében, hogy az édességek árjában ne süllyedjünk el szép csendesen?


Web Design & Development Prowebshop