Főoldal/ Az orvos válaszol/ Dr. Boncz Ágota/

Az Ön által kiválasztott kulcsszó az alábbi 233 cikkekben szerepel:

1. Édesség-mánia
(2020-02-18)
Igaz, ami igaz, van, aki nem szereti az édességet. Azonban az emberek nagy többsége imád nassolni: tömi magába az édességeket, min...

2. Miért ajánlatos sok rostot fogyasztani?
(2019-10-29)
A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy mennyi rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyaszt. Mégis sokaknál az adag duplájára ...

3. „Alultáplált” elhízottak
(2019-09-29)
A súlyos betegségben - például a gyomor-bél rendszert érintő daganatos megbetegedésekben - szenvedők nagyon gyakran rosszul táplá...

4. Táplálkozás, egészség
(2019-09-27)
Az egészséges életvitel keretében a táplálkozásnak, mozgásnak és a lelki egyensúlynak nagy jelentősége van. A kiegyensúlyozott ...

5. Sushi terhesen
(2019-09-13)
Kedves Doktor úr! 21 hetes terhes vagyok, szabad zöldséges sushit ennem? Illetve garnélarákot? Természetesen sütve, nem nyersen? Kös...

6. Zabáljuk a pizzát
(2018-08-30)
Az elmúlt egy évben 18 millió fagyasztott pizza fogyott Magyarországon. 2017 júliusa és 2018 júniusa között 18 millió, csaknem 6 e...

7. Az egészséges táplálkozás megvéd az időskori halláscsökkenéstől
(2018-06-02)
Azoknál a nőknél, akik egészségesen táplálkoznak, ritkábban alakul ki időskori halláscsökkenés egy prospektív megfigyeléses ta...

8. Dietetikus: a böjtre is fel kell készülni
(2018-02-17)
A böjtre is fel kell készülni, testileg és lelkileg is - emelte ki Antal Emese dietetikus.

9. Alma, banán és paradicsom javítja a tüdőfunkciót a dohányzást elhagyóknál
(2018-01-05)
Egészséges táplálkozással lehet a tüdőműködés korfüggő gyengülését lassítani. Legfontosabb az alma, a banán és a paradicso...

10. Mi tegyünk az uzsonnás dobozba?
(2017-09-08)
Indul az új tanév. Gyerekek tízezrei veszik a táskájukat és mennek az iskolába, ahol napi 5-8 órát tanulnak, majd indulnak tovább ...

11. Egészséges táplálkozás: a halálozás kockázata csökken
(2017-07-23)
Az egészséges táplálkozásra áttérni sohasem késő. Két prospektív megfigyeléses tanulmány szerint már pár év után is jelentk...

12. Ínyencségek kemény tojásból
(2017-04-12)
A tojás a legújabb kutatások szerint nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvé...

13. A dió fogyasztása kivédi a szív-érrendszeri betegségeket és a rákot
(2016-12-19)
Már naponta egy maroknyi dió elfogyasztása is csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és a rák kialakulását 20 prospektív, csopo...

14. A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás
(2016-09-26)
A világnépesség felének egészségére jelent fenyegetést a nem megfelelő étrend - figyelmeztet egy táplálkozási és mezőgazdasá...

15. Mit egyen és mit ne a terhes nő?
(2016-09-20)
Nagyon sok legenda kering arról, mit ehetnek és mit nem a várandósok. Az alábbiakban öt igent és öt nemet adunk közre ezzel kapcsol...

16. Mit egyen a gyerek?
(2016-09-12)
Elkezdődött a tanév és vele a fejtörés is, hogy mit, hol, hogyan egyen a gyerek, miként tudja a szülő ellenőrizni a táplálkozás...

17. Többet esznek, mint amennyit bevallanak
(2016-08-09)
Kevesebb kalóriát vallanak be a britek, mint amennyit valóban elfogyasztanak, ezzel félrevezethetik a szakembereket, akik az elhízás m...

18. Megint a vörös húsok…
(2016-08-04)
A növényi eredetű fehérjék nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti, míg az állati fehérjék, különösen a vörös húsok fogy...

19. Pénzkidobás a terhesvitamin?
(2016-07-13)
A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, mely a Drug and Therapeutics Bull...

20. Életmód a várandósság alatt
(2016-05-26)
A kismamáknak a terhesség idején különös figyelmet kell fordítaniuk a testükre, mert abban egy új élet is fejlődik. A kiegyensúl...

21. Elhízott anya, kövér gyerek
(2016-05-23)
A várandósság alatti túlzott súlygyarapodás és a terhességi diabétesz összefügg a gyerekkori túlsúly kockázatával - mutatta k...

22. Kevesebb hússal a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne egy tanulmány szerint
(2016-03-22)
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a száz...

23. Vitamin-túladagolás és margarin
(2016-02-15)
2014 őszén A-vitamin túladagolásom volt. Azóta kerülök mindent, ami ezzel kapcsolatos.Most azonban vettem egy margarint, ami tartalma...

24. Különadót vetnének ki a brit kórházakban árult cukrozott ételekre és italokra
(2016-01-18)
A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) a következő öt évben különadó kivetését tervezi a kórházak kávézóiban és automat...

25. Sikertelen újévi fogadalmak
(2016-01-02)
Mostanára már minden bizonnyal kiderült, hogy néhány, a helyes életmódot vagy a fogyást érintő újévi fogadalma bizony kudarcba f...

26. Kalciumforrások, ha valaki nem fogyaszthat tejterméket
(2015-10-26)
A kalcium fontos eleme az egészséges táplálkozásnak, egy felnőttnek naponta legalább 1000 mg-ra van szüksége belőle. Egyesek azonb...

27. Egészséges diéta terhességben, egészséges baba
(2015-08-26)
A terhesek étrendje összefügg a szívfejlődési rendellenességek kockázatával - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatb...

28. Javultak az amerikaiak táplálkozási szokásai, megállt a túlsúlyosak arányának növekedése
(2015-07-27)
Évtizedekig tartó romló tendencia után javulni kezdtek a táplálkozási szokások az Egyesült Államokban, megállt a túlsúlyosak r...

29. Az egészséges táplálkozás az agyat is védi
(2015-07-09)
Az egészséges táplálkozás időseknél csökkenteni képes a kognitív beszűkülés és a demencia kockázatát is, közölték Andrew ...

30. Pusztulnak a bélbaktériumok
(2015-05-11)
A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen véd...

31. Életet menthet a teljes értékű gabona fogyasztása
(2015-03-24)
Napi egy tál teljes értékű gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy léptékű, hosszú távú kutatásának eredményei szeri...

32. Változtak a gyerekek helyes étrendjének irányelvei Amerikában
(2015-02-23)
A korábbiaknál jóval praktikusabb irányelveket fogalmazott meg a gyerekek helyes iskolai és otthoni étkeztetéséről az Amerikai Gyer...

33. Köznevelési államtitkár: már az óvodásokat egészséges táplálkozáshoz kell szoktatni
(2014-11-29)
Fontos, hogy már óvodás és kisiskolás korban tudatosan hozzászokjanak a gyerekek az egészséges, természetes, helyi alapanyagokra é...

34. A zöldség- és gyümölcsevés boldogabbá tesz
(2014-10-26)
A zöldség- és gyümölcsevés boldogabbá teheti az embert - számoltak be kutatásuk eredményéről ausztrál tudósok szerdán. ...

35. Több mint 1,6 millió ember hal meg évente a túlzott sófogyasztástól
(2014-08-17)
Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás - állapították meg egy nemzetközi kutatócs...

36. Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek
(2014-08-12)
Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek 67 ezer évvel ezelőtt, vagyis a madarak jóval hamarabb váltak az emberi étrend ...

37. Fogyókúra - Az éhség/jóllakottság érzet
(2014-07-30)
Mindenki eszik, de vajon mit, mennyit és miért? Az étkezés az egyik legfontosabb életfunkció az ember életében. A csecsemőtől az ...

38. Sok növényt evett a kőkori ember már a földművelés kezdete előtt
(2014-07-18)
Sok növényt evett a kőkori ember már a földművelés kezdete előtt - erről árulkodik a több ezer éves sírokban feltárt csontváz...

39. Mik azok az álgabonák (pszeudocereáliák)?
(2014-06-04)
Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélé...

40. Nemzetközi programban vizsgálták a magyar gyerekek egészségi állapotát
(2014-06-02)
A magyar gyerekek túl sok cukros italt fogyasztanak, kevés friss gyümölcsöt és zöldséget esznek, nem mozognak és nem alszanak elege...

41. Kétséges a vörösbor és az étcsokoládé egészségvédő hatása
(2014-05-13)
Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy it...

42. A termények tápértékét is veszélyezteti a növekvő légköri szén-dioxid
(2014-05-08)
A mezőgazdasági termények tápértékét is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás...

43. Eredményes a túlzott sófogyasztás ellen indított háború
(2014-04-15)
A sófogyasztás visszafogása fontos szerepet játszik abban, hogy "zuhan" a szívbetegség miatti elhalálozások száma Nagy-Britanniába...

44. Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye
(2014-03-26)
Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye: azok az anyák, akik a terhesség alatt sok zsíros ételt esznek, le...

45. Életbe lépett a transzzsírsav rendelet
(2014-02-18)
Keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik.

46. Négy újabb önkormányzat csatlakozott a Mintamenza programhoz
(2014-01-30)
Négy újabb önkormányzat - Köröstarcsa, Csabacsűd, Kaszaper és Battonya - csatlakozott a Mintamenza programhoz, a megállapodásokat ...

47. Idén is folytatódik a mintamenza program
(2014-01-23)
Idén is folytatódik a mintamenza program, amelyben fontos célkitűzés egyebek mellett, hogy a hal, a vadhús és a marhahús is megjelen...

48. A rostokban gazdag táplálkozás enyhítheti az asztmát
(2014-01-06)
A rostokban gazdag táplálkozás enyhíti az asztmát, mivel befolyásolja az immunsejtek fejlődését - derült ki svájci kutatók eger...

49. OÉTI: a közétkeztetésben az egészségügyi szempontoké az elsőbbség
(2013-12-02)
A közétkeztetés átalakításánál elsősorban az egészségügyi érdekeket kell figyelembe venni, hiszen a betegségek kialakulása sz...

50. 50 felett ajánljuk
(2013-10-31)
Az alábbi ételeket mindenkinek javasoljuk, de az ötödik X után különösen ajánlott a fogyasztásuk.

51. Immunrendszerünk erősítése: zöldség- és gyümölcsválasztás
(2013-10-29)
Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erő...

52. Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
(2013-08-30)
Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümöl...

53. A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
(2013-08-26)
A túl sok vörös hús fogyasztása fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát, mivel növeli a vas mennyiségét az agyban - derült ki egy...

54. Nem hízik a gyerek
(2013-08-19)
Kisfiam 2,5 éves 3,05 kilóval született. Nehezen eszik, minden falattal megküzdünk, egész nap el van egy turórudival, sok folyadékot...

55. Kevesebb tésztát esznek az olaszok
(2013-08-08)
Több mint tíz kilóval csökkent az olasz családok éves tésztafogyasztása az utóbbi majdnem tizenöt év alatt - derült ki egy tész...

56. Táplálási eljárások a morbiditás és a mortalitás csökkentésére HIV-fertőzött embereknél
(2013-07-18)
A megfelelő táplálkozás fontos az optimális immun- és anyagcsere-működéshez. Ugyanígy a diétás támogatás javítani képes HIV-...

57. A csodálatos cékla
(2013-07-17)
Már a külleme is megnyerő: a sötétlila gömbölyű vagy hosszúkás gumó nagyszerűen mutat saláta formájában, de gyönyörű szín...

58. Miért ajánlják az omega-3-at a sportolóknak
(2013-06-27)
Élsportolók - biciklisták, birkózók, focisták és karatésok - részvételével végzett kísérletek eredményei szerint a megfelel...

59. Mit együnk-igyunk, hogy egészséges legyen a bőrünk?
(2013-06-27)
A bőrt elsősorban belülről kell ápolni, az egészséges, fiatalos bőr kulcsa a megfelelő táplálkozás. Lássuk, mit fogyasszunk a s...

60. A szénsavas üdítők túlzott fogyasztása szívbajhoz vezethet
(2013-06-25)
Egy 31 éves nő ájulásainak és szívproblémáinak köze lehetett ahhoz, hogy élete több mint felén át kizárólag szénsavas üdít...

61. Tanulmány: növényi zsírok fogyasztásával tovább élhetnek a prosztatarákosok
(2013-06-11)
A prosztatarákban szenvedő férfiak életét meghosszabbíthatja, ha állati zsírok vagy szénhidrátok helyett növényi zsiradékot fog...

62. Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődhetnek
(2013-06-05)
Az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák - mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség - egy generációt átugorva öröklő...

63. Az egészséges étel fontosabb a jó párkapcsolatnál
(2013-06-05)
Fontosabbnak tartja az egészséges táplálkozást a szerelemnél, a jó párkapcsolatnál az amerikai nők 61 százaléka - derült ki egy...

64. A sok tévézés nagyobb mértékű cukrosüdítő-fogyasztással jár együtt a gyerekeknél
(2013-06-04)
A tévékészülék előtt töltött hosszabb idő és a tévéreklámoknak való fokozottabb kitettség növelheti a cukros üdítőitalok ...

65. Éhesen nem bölcs dolog élelmiszert vásárolni
(2013-05-09)
Éhesen nem okos dolog élelmiszereket vásárolni, mert egyrészt minden kívánatosabbnak tűnik, másrészt erősebb a hajlam a kalóriá...

66. Mindent a csíráztatásról
(2013-05-02)
A csíráztatott magvak, hüvelyesek, az áztatott dió-, mogyoró-, és mandulafélék népszerű élelmiszereknek számítanak az egészs...

67. Egészségtelenül táplálkoznak az egyetemisták
(2013-04-08)
Több zsírt, konyhasót és kevesebb rostot fogyasztanak, továbbá rendszertelenül esznek az egyetemisták, és ugyanazokat a táplálkoz...

68. Tejivás
(2013-03-25)
Lehet gyerekeimnek baja, ha minden nap este megisznak 3 dl 1,5%-os uht nyers tejet? A gyerekek 4, 9 és 11 évesek!Köszönöm válaszát!

69. A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékonyan hat a fiatalok közérzetére
(2013-01-27)
A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztástól a fiatalok nyugodtabbnak, boldogabbnak és energiával telibbnek érezhetik magukat a ...

70. Hogyan csökkentsük étrendünkben a nátriumot?
(2013-01-21)
A kanadai orvosszövetség vizsgálata szerint az Egyesült Államokban és Kanadában a gyorséttermek kínálata gyakran sósabb, mint má...

71. Mire jó még az avokádó?
(2012-11-19)
Ismert, hogy az avokádó jót tesz a szívnek, megkönnyíti a fogyást, és tele van fontos tápanyagokkal, mint a kálium és a B-vitamin...

72. A korai halfogyasztás védhet az asztma ellen
(2012-11-15)
Azok között a gyerekek között, akik féléves és egyéves koruk között kezdtek el halat fogyasztani, kevesebb asztmaszerű megbetege...

73. A barlanglakók a feltételezettnél kevesebb húst fogyasztottak
(2012-10-29)
A kőkorszak embere jóval kevesebb húst és több növényi táplálékot fogyasztott, mint eddig feltételezték - derítették ki a Camb...

74. Soha nem látott méretű kutatás készült a szív- és érrendszeri betegségek okairól
(2012-08-30)
A helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód a fő okai a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának - derült ki a...

75. Csökkenti a gyerekkori allergia kockázatát, ha dióféléket eszik a várandós anya
(2012-08-30)
A mogyorót, diót evő várandós nők gyerekeinél egyharmaddal ritkábban jelentkezik hétéves korukra asztma vagy allergia azokhoz a gy...

76. A magas vérnyomást csökkentheti az alacsony zsírtartalmú tej vagy tejtermék
(2012-08-20)
Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyom...

77. A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?
(2012-08-19)
A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók.

78. A gyermek fogainak épsége érdekében egyen sok sajtot a várandós asszony
(2012-07-31)
Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy új j...

79. Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen
(2012-06-18)
Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan ...

80. A transzzsírsavak növelik a szélütés kockázatát idősebb nőknél
(2012-03-05)
Nagyobb a szélütés kockázata azoknál az idősebb nőknél, akik étrendjében sok olyan étel szerepel, amely transzzsírokkal készü...

81. Manióka, az afrikai éhezők megváltója
(2012-03-05)
Az éghajlatváltozás, az esős évszakok mind gyakoribb elmaradása következtében egyre több afrikai ország lakosságát fenyegeti...

82. Mit együnk a nagy hidegben?
(2012-02-16)
Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyeln...

83. Bélbaktériumaink érzékenyek arra, mit eszünk
(2011-09-05)
Az étrendi szokásaink jelentősen befolyásolják bélbaktériumaink "jólétét" - közölték csütörtökön amerikai kutatók a Scienc...

84. Új és az eddigieknél hatásosabb antioxidáns a paradicsom növényben
(2011-08-02)
Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású, ezért valósz...

85. Az olivaolaj megelőzheti a stroke-ot
(2011-07-07)
Az olivaolaj intenzív felhasználása a konyhában csökkentheti az idős emberek stroke-kockázatát. Ez derül ki a Neurologia c folyóir...

86. Együnk ötször naponta, keveset!
(2011-05-26)
A nyugati kultúrákban általában a napi háromszori étkezés a megszokott, szakemberek szerint azonban sokkal egészségesebb, ha napont...

87. Együnk ötször naponta, keveset!
(2011-05-26)
A nyugati kultúrákban általában a napi háromszori étkezés a megszokott, szakemberek szerint azonban sokkal egészségesebb, ha napont...

88. A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát
(2011-03-15)
A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívtá...

89. A kiegyensúlyozatlan étrend a géneken keresztül árthat a magzat egészségének
(2011-03-10)
Olyan mechanizmusra bukkantak cambridge-i kutatók, amely megmagyarázhatja, miért növeli az anya kiegyensúlyozatlan étrendje az utódn...

90. Étkezési problémák 7 éves gyermeknél
(2011-03-09)
7 éves kisfiam nagyon keveset eszik, csak a neki jól bevált ételeket hajlandó. Rövid a lista, minden reggel és este egy pohár kakaó...

91. Depresszió ételektől?
(2011-02-21)
Egy Spanyolországban lefolytatott vizsgálatból az derül ki, hogy a transz-zsírokban és telített zsírokban gazdag étrend növelheti ...

92. Depresszió ételektől?
(2011-02-21)
Egy Spanyolországban lefolytatott vizsgálatból az derül ki, hogy a transz-zsírokban és telített zsírokban gazdag étrend növelheti ...

93. A helytelen táplálkozás depresszióhoz vezet
(2011-01-31)
A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát - figyelmeztettek spanyol kutatók, m...

94. Táplálkozás, életmód időskorban - kockázati tényezők és ajánlások
(2011-01-18)
A demográfiai adatok az időskorúak számának és arányának növekedését mutatják világszerte. A szerzők röviden összefoglalták...

95. A sok vörös hús növeli a nők kockázatát a szélütésre
(2011-01-04)
Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nőknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tíze...

96. Étel-ital nem függ össze a szívritmuszavarral
(2011-01-03)
A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvar-fibrilláció általában szervi szívbetegség következménye, de már régóta voltak ellentmon...

97. Gyermeknek diéta - Honnan?
(2010-12-01)
A közelmúltban állapították meg az unokámnál (8,5 éves kislány), hogy magas a koleszterin és a trigicerid szintje, valamint **-os ...

98. Gyermeknek diéta - Honnan?
(2010-12-01)
A közelmúltban állapították meg az unokámnál (8,5 éves kislány), hogy magas a koleszterin és a trigicerid szintje, valamint **-os ...

99. Felszívódási zavar gyermekemnél
(2010-11-22)
Kislányom 8 éves, pici korától a fejlődése vontatott, jelenlegi súlya 17 kg, eléggé rossz evő, étvágytalan, a tanulásban is pro...

100. A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja
(2010-11-19)
A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, ...

101. Az amerikai gyorséttermek a gyerekeket veszik célba
(2010-11-10)
A gyorséttermek erőfeszítései arra irányulnak, hogy a gyerekeket már kétéves koruktól megnyerjék reklámjaikkal, honlapjaikkal ...

102. Ételkombinációk: egészséges vagy ártalmas?
(2010-11-08)
Egyes ételpárosítások jó hatásúak, mások pedig gyengítik egymás hatását. Íme, néhány ételkombináció, amit érdemes ismerni...

103. Helyes táplálkozás edzés előtt és után
(2010-10-18)
A fogyás legfontosabb eleme a helyes táplálkozás, és elengedhetetlen az edzés során elért teljesítmény növeléséhez is. A tápl...

104. Gyorskajával oldjuk a stresszt?
(2010-09-05)
Egy friss nemzetközi felmérés eredményei azt sugallják, sokan vannak, akik kevés figyelmet fordítanak testsúlyukra. Az emberek jelen...

105. Kemoterápia
(2010-07-07)
Mit egyek, hogy a kemoterápia alatt jó laboreredményeim legyenek? Ne romoljon a vérképem?Köszönöm!

106. Húsfogyasztás
(2010-06-21)
Cikkeit szeretettel olvassuk. Sokat hallunk a vas jelentőségéről, de számunkra nem világos, hogy mennyit kell ebből fogyasztani napon...

107. A hamburger fokozza az asztma kockázatát a gyerekeknél
(2010-06-04)
Heti három vagy annál több hamburger fokozhatja az asztma és a zihálás veszélyét a gyerekeknél, a gyümölcsökben és halakban ga...

108. Az agyat tápláló ételek – okos gyerekeknek
(2010-05-20)
Ha azt akarja, hogy gyermeke jobban teljesítsen az iskolában, kezdje az étrendnél! Bizonyos ételek serkentik az agy fejlődését, jav...

109. Amit az édesítőszerekről tudni kell
(2010-04-26)
Számos betegségben, vagy a kialakulásukhoz vezető túlsúly elkerülése végett kell vagy érdemes kerülni a cukor fogyasztását. Az ...

110. Mit együnk csontjaink védelme érdekében?
(2010-03-28)
A középkorú embereknek, különösen a nőknek, lassan ritkulni kezdenek a csontjai, és a menopauza után felgyorsul ez a folyamat. A fo...

111. Árthat a babának, ha a kismama "kettő helyett eszik"
(2010-03-20)
Gyakran hallani, hogy a várandós kismamának kettő helyett kell ennie. Jó tudni azonban, hogy a kalóriadús táplálkozás befolyásolh...

112. Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen
(2010-03-04)
Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzé...

113. Miből készül a hamburger?
(2010-02-08)
Aggasztó képet tárt fel a különböző brit vidéki régiókban élő gyerekek élelmiszerekkel kapcsolatos tudásáról egy nemrég kö...

114. Egészséges táplálkozás - együtt a gyerekekkel
(2009-12-10)
Nem könnyű elterjeszteni az egészséges táplálkozás alapelveit a mai világban. A gyerekeknél pedig szinte lehetetlen. Szerencsére v...

115. Terhesség - Vitaminok diabétesz idején
(2009-12-02)
Lányom második babáját várja január végére. Terhességi cukor miatt naponta háromszor inzulinon van szigorú diéta mellett. Érdek...

116. Rossz étvágy - Nagymama kérdezi
(2009-12-02)
2,5 éves unokám nem akarja elfogadni az étkezési szokásokat. Pici korában mindig megette a főzelékek, húsfélék egyes változatait...

117. Keveset eszik gyermekem
(2009-11-30)
Van egy 3 éves kisfiam, aki eléggé hadilábon áll az evéssel. Testalkatából nem látszik, vékony, de orvosunk szerint korának megfe...

118. Olívaolaj - Spanyolország folyékony aranya
(2009-09-16)
Spanyolországról szinte mindenkinek, a jó foci, a bikaviadalok, a vérforraló flamenco és a tüzes borok jutnak az eszébe. Egyre több...

119. Újabb adalék a halfogyasztás előnyeihez
(2009-08-18)
Hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős emberrel elvégzett felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szelle...

120. 21 hónapos kisfiú - Túl kövér?
(2009-07-02)
Van egy 21 hónapos kisfiam. 4000 grammal született, és most jelenleg 14,5 kg, kb. 85-90 cm. Nagyon aktív gyerek, sokat van levegőn, és...

121. Myeloid leukémia - Étrend
(2009-06-26)
Krónikus myeloid leukémiás vagyok 2,5 éve. Szeretném megtudni, mit ehetek, és mit nem?

122. Fehérje- és energiapótlás alultáplált idős embereknél
(2009-06-22)
Az idős emberek számára ajánlott fehérje és energia tartalmú táplálékkiegészítők hatékonyságának bizonyítékai hiányosak. ...

123. Székrekedés rendezése
(2009-06-18)
Megváltozott a székelési szokásom amióta dolgozom. Mivel minden reggel 4:30-kor kelek, és későn érek haza, és sok a munkahelyen a ...

124. Pocakosodom és zavar
(2009-05-07)
Jelenleg 27 éves vagyok, egyre inkább lassul az anyagcsere is - így tudom. Gyerekkorom óta focizok (16 éven keresztül). Sajnos 2 éve ...

125. A táplálkozás és a táplálás jelentősége gyulladásos bélbetegségekben
(2009-04-21)
A gyulladásos bélbetegségek patogenezise komplex, minden valószínűség szerint soktényezős folyamat. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a...

126. Étvágytalanság - 4 éves kisfiú
(2009-04-14)
4 éves fiú unokám rettenetesen étvágytalan. Hetente eszik főtt ételt legalább kétszer azon kívül csak csipeget. Semmi gyümölcs...

127. Gamma GT és LDL koleszterin
(2009-04-03)
Voltam éves vérvételen, a következő eltérések adódtak (1-2 éve a fehérje és az LDL koleszterin, thrombocyta mindig picit magasabb...

128. 19 hónapos keresztlányom táplálkozása
(2009-02-23)
19 hónapos a keresztlányom. 7 kg és 73 cm. Minimális mennyiségű ételt fogyaszt, etetés alatt megfeszül a teste, ellenkezik, legink...

129. A rostdús táplálkozás csökkenti a terhességi szövődmények kockázatát
(2008-07-23)
Csökken a preeklampszia kockázata, ha a terhesség első három hónapjában a szokásosnál több rostot fogyaszt a várandós nő. Az es...

130. Ön szereti a csigát?
(2008-07-20)
Ön hazudna az egészséges táplálkozás érdekében? Lehet, hogy jobban teszi, ha igen – állítja Elizabeth Loftus, egy híres kal...

131. Az onkológiai betegségek túlélőit egészséges étkezésre és rendszeres testmozgásra biztatják
(2008-05-07)
A rákos betegséget túlélők között sokan túlsúlyosak és keveset mozognak, ezáltal további betegségek, így a rák kiújulás fo...

132. Ne a tablettában, hanem a tányérunkban keressük az egészséget
(2007-09-10)
Európában ellenérzéssel fogadták az Európai Unió döntését, mely korlátozza a vény nélkül kapható vitaminkészítmények szám...

133. Egészséges táplálkozás terhességben
(2007-09-10)
A helyesen táplálkozó, súlyára odafigyelő és aktív életet élő kismama növelheti születendő gyermek esélyét az egészséges f...

134. A várandósság és a szoptatás alatt ajánlatos kerülni a gyorséttermek kínálatát
(2007-08-21)
Ha az anya a terhesség és a szoptatás alatt hizlaló, de nem tápláló, a gyorséttermi választéknak megfelelő étrenden él, az hozz...

135. Vegetáriánus család - Nehézségek a mindennapokban...
(2007-05-29)
Richard Dawkins ateista evolúcióbiológus szerint a vallás kártékony vírus, amelytől meg kell szabadítani az emberiséget.

136. Miért nem étkezünk egészségesebben?
(2007-05-23)
Egy amerikai felmérés szerint eltérések vannak a legtöbb ember étkezéssel kapcsolatos elméletei és a gyakorlat között: az emberek...

137. Vegetáriánus-túlkapások
(2007-04-15)
A vegetáriánusokat, különösen a kisgyermekes vegetáriánus családokat, sokszor éri kritika az „egyoldalú” táplálkozás miatt,...

138. Csíraételek - Fiatalodás és gyógyulás az Anyatermészet segítségével
(2007-04-15)
Az egészség olyannyira az életmód, a táplálkozás és a gondolkodás függvénye, hogy az ezen területek bármelyikén bekövetkező ...

139. Mi jót egyek böjt után?
(2007-04-15)
A böjt során az ételről való tudatos lemondás alapvető fordulópontot jelent az érintett megszokott életvitelében és ritmusában....

140. A kínai éttermi kínálat kritikája
(2007-03-23)
Egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport szerint a jellegzetes kínai menü szinte csak tilos ételekből áll. Egy csirkés tál például 4...

141. Reggelivel induljon a nap!
(2007-01-19)
Amikor a nap első órái az idegeskedést, munkába vagy iskolába rohanást jelentik, gyakran elfelejtünk reggelizni - pedig a korai étk...

142. Szabad gyökök - Oxidánsok - Antioxidánsok
(2006-12-31)
A sejtek aktuális redoxállapota az anyagcsere folyamatában keletkező oxidánsok és az ezekkel szembeni többtényezős, egymásra épü...

143. A orvostudomány tíz legfontosabb híre 2006-ban
(2006-12-26)
Jelentős előrelépés történt 2006-ban az orvostudományban, főleg a védőoltások, táplálkozási ajánlások, a HIV szűrés és a ...

144. Érvédő OPC - A legújabb antioxidáns hatóanyag
(2006-09-02)
Mára már közhely, hogy a helyes étkezési szokások védik egészségünket. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szabad gyökök károsa...

145. Táplálkozás és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás
(2006-08-06)
A világon évente közel 17 millió ember hal meg cardiovascularis megbetegedés következtében. Ennek tekintélyes része megelőzhető a...

146. A böjt nem fogyókúra
(2006-03-31)
A napjainkban is divatos böjtölés nem fogyaszt, viszont károsítja a szervezetet állítják a józanul mérlegelő táplálkozási sz...

147. Az ételed az életed – vagy mégsem?
(2006-02-19)
A történelem során végigkísért és mind a mai napig él az a felfogás, hogy azzal, amit elfogyasztunk, befolyásolni tudjuk egészsé...

148. Nem a zsíros ételek okozzák a pattanásokat
(2006-02-16)
A kamaszok ugyan gyakran étkeznek egészségtelenül, és gyakran pattanásosak, még nem jelenti azt, hogy az előbbi okozza az utóbbit.

149. Időskorúak táplálkozás-egészségügyi vizsgálatának családorvosi vonatkozásai
(2005-12-30)
Az összefoglaló tanulmány szerzője elemzi a Föld lakossága világszintű elöregedésének orvosi vonatkozásait. Foglalkozik az idős...

150. A rostok fogyasztása nem véd meg a vastagbélráktól
(2005-12-15)
Annak, hogy sok növényi rostot fogyasszunk, számos jó oka van, de ezek között nem szerepel a vastag- és végbélrák kockázatának c...

151. Időskorúak táplálkozásának és életmódjának hazai vizsgálata
(2005-07-24)
A szerző 250 idős magyar férfi és nő életmódját, táplálkozási szokásait elemző keresztmetszeti vizsgálatot végzett háziorvos...

152. Diéta rosszindulatú daganatos betegségekben
(2005-03-12)
A rákos megbetegedések keletkezésének mintegy 60 százaléka az életmóddal és ezen belül tekintélyes százalékban a táplálkozás...

153. A táplálkozás hatása a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a becsült kardiovaszkuláris veszélyeztetettségre
(2004-03-01)
Célkitűzés: Felnőtt, 18-60 éves lakosság körében vizsgálták a táplálkozás egészséges, illetve egészségtelen voltának össz...

154. A rozskenyér előnyös a hasnyálmirigy szempontjából
(2004-02-06)
A nagy szénhidráttartalmú étel inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Ha ez gyakran történik, ismételt inzulin-elválaszt...

155. Sosem késő elkezdeni az egészséges táplálkozást
(2003-09-22)
Brit kutatók állatkísérletekkel bebizonyították, hogy a kalóriaszegény étrenden levő gyümölcslegyek kétszer annyi ideig élnek,...

156. Hazai reprezentatív felmérés a középiskolás fiatalok táplálkozási és életmódbeli szokásairól
(2003-08-17)
Bevezetés: Középiskolás fiatalok (életkor 15-18 év) országos reprezentatív táplálkozás-egészségügyi felmérésére 1997-2000 k...

157. Halak mindenekfelett...
(2003-07-25)
... így kezdődik egy neves német szakácskönyv, amely röpke betekintést ad az édesvízi és tengeri halak páratlanul sokszínű v...

158. A rögösebb út vezet a célba - Az vagy, amit eszel
(2003-05-31)
A világ táplálkozási és egészségügyi helyzete ijesztő. Az egyensúly egyre több szinten felborul. Míg egyes területeken az éhez...

159. Az egészséges bőr és a táplálkozás
(2003-03-11)
ZEIST, HOLLANDIA. A bőr egészségvédelme belülről kezdődik, ám arra nézve kevés az információnk, vajon a táplálkozás milyen...

160. Az egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzése
(2003-03-02)
Számos daganatos betegség kockázati tényezője felismerhető a magyar lakosság táplálkozásában, illetve ezek jelenlétére követke...

161. Táplálkozás időskorban
(2003-02-08)
Az élő szervezetek tápanyagfelvétele és felhasználása szükségszerű, célszerű és fajra jellemzően genetikailag programozott....

162. Táplálkozási tanácsok szívinfarktus után
(2003-01-18)
A szívinfarktus évi 80 000 halálesettel első helyen áll Németországban a halálozási okok között. Epidemiológiai vizsgálatokkal ...

163. A Vesekövesek kezelési lehetőségei dietetikával és az antropozófus orvoslás eszközeivel
(2003-00-00)
A vesekövesség az emberiség történelmével azonos korú. A különféle kőalkotó ásványok minősége és mennyisége a történelmi...

164. A latens metabolikus acidózis szerepe reumatológiai kórképekben
(2003-00-00)
Napjaink emberének megváltozott táplálkozási szokásai krónikus, latens, szisztémás metabolikus acidózishoz vezetnek. Számos epide...

165. Életmód terhességben
(2002-11-12)
Táplálkozás A terhesek táplálkozása nem különbözik a terhesség előtt megszokott étrendtől. Téves az a nézet, hogy a terhesne...

166. A zabkása előnyei
(2002-11-11)
FORT COLLINS, USA. A koleszterinszint valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésére gyakran ajánlják a zsírszegény és...

167. Ételed legyen az orvosságod!
(2002-03-07)
Messze vagyunk attól, hogy receptre adják az ennivalót a sarki közértben, de még ez is előfordulhat. A Reuters egyik híre szerint...

168. A növényi alapú táplálkozás és a gyógynövények szerepe a szervezet redox homeosztázisában
(2002-00-00)
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a fűszer- és gyógynövények nélkülözhetetlenek számunkra, mert ezen élelmi anyagok...

169. Természetes eredetű készítmények szerepe az onkológiában
A táplálkozás szerepe a daganatos beteg élete során
(2002-00-00)
Az onkológiai betegségek kialakulásában s a kezelések alatt igen nagy jelentosége van a táplálkozásnak, táplálékkiegészítoknek...

170. Küzdelem a felesleges kilókkal
(2001-09-11)
Míg a világ egyik fele ma is éhezik, a civilizált országokban népbetegséggé vált az elhízás (obesitas). Magyarországon a feln...

171. Kismamamenü
(2001-06-00)
A mama szervezete pontosan tudja, mire van szüksége a babának: a fogantatástól a szoptatásig minden tápanyagot rendelkezésre boc...

172. Természetes vízhajtás
(2001-05-00)
A káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök kihajtják a szervezetből a vizet. A vitaminok és ásványi anyagok serkentik az an...

173. Nem mindegy, mikor, mit és mennyit eszünk!
(2001-04-18)
Az életmód kérdései közül a magyar ember számára talán az étkezés a legkínosabb. Azért, mert szeretünk "jókat enni". Ami a...

174. Szabályozás várható a biotech élelmiszerek körében
(2001-03-14)
Az FDA a nyilvánosságot erősen foglalkoztató ügyben foglalt állást, amikor nemrégiben kijelentette, szigorít a biotech termékek...

175. A rostok szerepe és jelentősége
(2001-03-10)
A rost- vagy ballasztanyagok az élelmiszereknek azon alkotórészei, amelyek nem alakulnak át energiává. Ez nem jelenti azt, hogy nin...

176. Öt könnyű módszer a fogyásra
(2001-01-22)
DAYTON, USA - Szóval valóban hízott két és fél kilót az ünnepek alatt. Minden délután burgonyachipset és édességet falatozot...

177. Táplálkozás szklerózis multiplexben
(2001-01-00)
A szklerózis multiplex ismeretlen eredetű velőhüvely-sorvadással járó gyulladásos betegség, amely a myelinhüvely gócszerűen ...

178. Vitaminok terítéken I.
(2001-01-00)
Mennyi vitaminra van szükségünk valójában? Melyik élelmiszerben mely vitamin rejtőzik? Mikor ajánlatos étrendkiegészítőnek v...

179. Az élelmiszerek és a táplálkozás közegészségügyi hatása
(2001-00-00)
A biztonságos és egészséges táplálkozáshoz való jog alapvető emberi jog, amint ezt Rómában a Nemzetközi Táplálkozási Konferen...

180. Háború, migráció, táplálkozás, tápláltsági állapot a volt Jugoszlávia területén a 20. század kilencvenes éveiben
(2001-00-00)
A szerzők irodalmi adatok alapján elemzik a korábbi Jugoszlávia területén a 20. század kilencvenes éveiben zajló háborúk egy rés...

181. Sorskérdés a táplálkozás ritmusa
(2000-10-06)
A fővárosban magasabb az életszínvonal, sokan tisztában vannak a rendszeres és egészséges táplálkozás fontosságával. Ennek ellenére sokan lényegében hamburgeren és szendvicsen élnek és alig mozognak. ...

182. A főzelékfélék kalcium tartalma
(2000-10-06)
K: Ha a reggeli müzlimhez csak egy kis tejet öntök, megkaphatom-e a további szükséges kalciumot a zöldségfélékből?

183. Gyorsan változnak a világ egészségügyi gondjai
(2000-10-06)
A szív és érrendszer megbetegedései, a stroke és a rák lett a vezető halálok világszerte, felváltva a fertőző betegségeket ...

184. Kalóriamegszorítással fékentartható a rák
(2000-10-06)
WASHINGTON - Az a felfedezés, amely megmagyarázza, miért lassítja a daganatnövekedést egerekben a kalóriabevitel megszorítása, ...

185. "Egészséges" baktérium a fagyasztott joghurtban?
(2000-10-06)
Kérdés: A fagyasztott joghurtban ugyanazok az egészséges baktériumok találhatók, mint a szokásosban?

186. Az elhízottak általában kihagyják a reggelit
(2000-10-06)
Sok amerikai sportoló buzdította arra honfitársait, hogy sok hagyományos zabpelyhet egyen reggelire. De sok amerikai, aki az újév a...

187. A cukormentes diéta sem tesz csodát
(2000-10-06)
Russell Fessának oda kell figyelnie a súlyára, de félti olasz gyökereit, és sajnálja, hogy ezen túl nem ehet finom fehérkenyeret...

188. Viták kereszttüzében a fogyókúra
(2000-10-06)
Az amerikaiak fogyókúra-mániája már nyugtalanító méreteket öltött, ezért a The New England Journal of Medicine szerkesztői é...

189. Az étrend szerepe a mellrák kockázatának csökkentésében
(2000-10-06)
Dr. Bob Arnot, az NBC News egészségügyi osztályának vezetője, orvos-riporter, "hírszerző"-nek titulálja magát, olyan valakinek,...

190. Megkérdeztük: Ártalmas lehet-e a túl sok rost fogyasztása?
(2000-10-06)
K: A minap azt mondta a gasztroenterológusom, hogy a túl sok rost túlterhelte a szervezetemet. Mi a napi rostfogyasztás ajánlott men...

191. Milyen gyorsan lehet lefogyni?
(2000-10-06)
K: Milyen gyorsan lehet lefogyni?

192. Befolyásolja-e a tej a tea felszívódását?
(2000-10-06)
K: Ha tejet adunk a teához, az meggátolja-e a tea egészséges összetevőinek felszívódását?

193. A hagyma megelőzheti a csontritkulást?
(2000-10-06)
Svájci kutatók jelentették, hogy bizonyos zöldségek laboratóriumi patkányoknál megváltoztathatják a csont anyagcseréjét.

194. Táplálkozástudományi kérdezz-felelek: Valóban tele van az alma vitaminnal?
(2000-10-06)
K.: Az almáról mindenki tudja, hogy egészséges, de valóban olyan sok benne a vitamin?

195. Az AMA egészség-tippjei az új évezredre
(2000-10-06)
Az American Medical Association (https://www.ama-assn.org) közzétette az új évezredre vonatkozó egészség-tippjeinek listáját. Es...

196. A télutó légúti betegségei
(2000-10-06)
Szaporodnak a vírusok által előidézett légúti betegségek, valamint minden télen visszatérő gond, lesz-e influenza járvány, é...

197. Reformétkek
(2000-10-00)
Ízletes szendvics otthon is készíthető, sőt fogyni is lehet tőle. A következőkben kevés kalóriát tartalmazó szendvicseket aján...

198. Több erőt tél előtt: vitaminok
(2000-10-00)
A buszon mindenki tüsszög és köhög, a kollégák kivörösödött orral járkálnak, s minden sarkon vírusok leselkednek. Nehéz f...

199. A rostok nem védenek?
(2000-06-28)
Megdőlni látszik az egészséges táplálkozás egyik kőbe vésettnek hitt tétele, mely szerint a növényi rostokban gazdag étrend - egyebek között - véd a vastagbélrák ellen is. A világ egyik legelismer...

200. Fájdalomcsillapító étkek
(2000-04-01)
Itt fáj, ott bök, amott meg zsibbad? Ne hagyja el magát! A tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvé...

201. Vitaminpótlás kora tavasszal
(2000-02-17)
A tavaszi fáradékonyság legfőbb oka a vitaminhiány. A vitaminok jelenléte az élet szempontjából nélkülözhetetlen, erre utal az elnevezésük is, a szóösszetétel előtagja, a "vita" szó latinul életet jel...

202. Ételeink okozta bőrreakciók
(2000-02-07)
A nagy ünnepek a pénztárcánk mellett leginkább az emésztőrendszerünket veszik igénybe. Ez ránk, magyarokra különösen vonatk...

203. Kemoterápiában részesülő betegek étkezése
(2000-01-13)
A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele a beteg ellenálló képességét, általános kondícióját biztosítja....

204. A táplálkozás aktuális kérdései terhességben
(1999-11-07)
A terhes nők táplálkozása az utód egészségi állapotára egy életen keresztül kihat. A referátum részletesen foglalkozik a kiegye...

205. A kalciumszükségletről - diétás tanácsok
(1999-10-18)
A csontok minőségét, szerkezetét, teherbírását a fiatalkor táplálkozása döntően meghatározza. Ha ebben az időszakban megfe...

206. Étkezési javaslatok a forró napokra
(1999-08-02)
Nyáron mindenki igyekszik a szabadba, friss levegőre vágyik. Számunkra ez örömteli és várva várt esemény. A nyári örömök: a...

207. Az egészséges táplálkozás és a magyaros vendéglátás
(1999-06-14)
A magyar lakosság étkezési gyakorlatában az otthoni táplálkozás van első helyen, vendéglőbe, étterembe vagy csak ünnepi alkal...

208. A méz szerepe táplálkozásunkban
(1999-06-14)
A méz emberemlékezet óta nagyrabecsült élelem volt. A neolitkorban élő emberek barlangrajzain is fellelhető a méz begyűjtésér...

209. Nem mindegy, hogy mit eszünk !
(1999-06-07)
A fogyasztó lakosság számára számos forrásból áramlik az információ és ajánlás, hogy a táplálkozási szokásainkat változ...

210. Praktikus diétás tanácsok nagyszülőknek
(1999-05-10)
A következő tanács így hangzik: rendszeresen fogyasszunk állati és növényi eredetű fehérjéket, hetente pedig többször is te...

211. Pancreas Klub a MÁV Kórházban
(1999-04-07)
Évente hatszor tartanak foglalkozást a hasnyálmirigy-betegségben szenvedőknek a MÁV Kórházban. Céljuk irányt mutatni a helyes táplálkozáshoz. Az egészségügyi programokon szakemberek és orvosok közösen...

212. A bioláz: nemcsak múló divathóbort
(1999-04-07)
Aligha van divatosabb és jobban eladható két, jelzővé rövidült szócska, mint az, hogy bio és öko. Annyit mindenki tud, hogy a Föld, a környezet megóvásáról és egészségünk védelméről van szó. Csakhogy ...

213. Egészséges táplálkozás: betegségmegelőzés
(1999-03-10)
Akár örömmel falatozunk, akár mély lelkiismeret-furdalással, már réges-rég elfelejtkeztünk Hippokratész bölcsességéről: "Az ételed legyen az orvosságod!" Pedig az ókori orvostudomány megalapítója igaz...

214. Jóból is megárt a sok!
(1999-03-00)
"Ez a kacsasült pompás látványt nyújt" ­ vélekedett egy vendég, amikor a pincér elétette a zsíros lakomát. Azonban ke...

215. Menekülés az egészségbe
(1999-01-31)
Mintha a világ valamennyi gyógyszergyártója - kicsik, nagyobbak és a multik - az egészségünk megőrzéséért versengene. Az ember csak kapkodja a fejét, és - ha telik rá neki - a tablettákat, a cseppeket...

216. Emésztőszervi daganatok okozta halálozás Borsod megyében (27 év adatainak elemzése)
(1999-00-00)
A szerző Borsod-Abaúj-Zemplén megye 312 településén vizsgálta az emésztőszervi rosszindulatú daganatok okozta halálozást. A tanu...

217. Elhízás
(1998-12-01)
Fogyókúrák, jojó-jelenség, farkaséhség, bulimia, állandó harc a fölösleges kilók ellen ­ sokak számára ezek nem elvon...

218. Az egészségvédők veszélyei - vitaminok
(1998-11-10)
A nagy alkimistának (mellesleg a tudományos gyógyszertan megalapítójának), Paracelsusnak a nevéhez fűződik a fontos alapelv, mely...

219. Egészség az étlapon
(1998-10-01)
Zsuzsa ebédre nyers zöldségekből készült salátát eszik sült pulykamellel, desszertnek pedig gyümölcssalátát választ. Zolt...

220. Táplálkozás - Alapanyagcsere
(1998-06-08)
A táplálkozással szervezetünk energiaforgalmának egyensúlyát biztosítjuk. A táplálkozás során felvett tápanyagok részint en...

221. Csoki vagy spenót
(1998-03-01)
Megtiltsuk-e gyermekeinknek az édességet, a zsíros kolbászokat és a sült krumplit? Ne! a legcélravezetőbb, ha okosan tápláljuk...

222. A megelőzés lobbyharcok áldozata lett
(1998-02-26)
Az egészségügyi intézményrendszer, a nemzetközi tapasztalatok szerint, csupán 15-20 százalék erejéig felelős az emberek egészségi állapotáért. Az átlagéletkort egy-egy országban tehát döntően külső té...

223. A táplálkozás gazdasági összefüggései
(1997-12-28)
A táplálkozást, amely természetesen a priori biológiai kategória, az élelmezésen keresztül jelentősen befolyásolják a gazdasági...

224. Alultáplált gyermekek a nagy családokban
(1997-07-15)
A nagy családban felnövő gyermekek jó része alultáplált, sokan szinte egész évben alig esznek tejterméket, gyümölcsöt. A szülőknek már az iskolai kiadások is megfizethetetlenek, és az is gyakor...

225. Elhízás - táplálkozási szokások
(1997-05-05)
A Táplálkozási Fórum szervezésében Magyarországon 300 családorvos körzetében 2368 elhízott ember bevonásával felmérést vé...

226. Christiaan Eijkman és Frederick Gowland Hopkins
(1997-02-24)
A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj, melyet minden év december...

227. Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz
(1996-03-18)
Mi jellemzi jelenlegi táplálkozásunkat?Jelenlegi táplálkozásunkat a következők jellemzik: túlzott energiafogyasztás; túlzott hús- és zsírfogyasztás; ...

228. Fekélybetegek diétája a panaszmentes időszakban (III.)
(1996-03-11)
A következő állati eredetű fehérjeforrás a tojás, amelyből az étrendbe naponta 1 db az ajánlott mennyiség. Alapvetően fontos, h...

229. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos attitűdök feltárása kérdőíves megkérdezés alapján
(0000-00-00)
Bevezetés: Napjainkban a civilizációs betegségekben szenvedők száma folyamatosan nő, de ezen betegségek előfordulásának kockázat...

230. Diabetesesek dietoterápiájának és önmenedzselésének támogatása mobil applikációk használatával
(0000-00-00)
A diabetes több pilléren nyugvó terápiájának sikerességéhez a gyógyszeres, illetve az inzulinterápián, esetenként a kórházi ke...

231. Orvosok egészség-magatartása
(0000-00-00)
Bevezetés: Az egészség-magatartás az egészség fenntartását, javítását és helyreállítását eredményező tevékenység.

232. Az egészségvédő élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói magatartás. A hiteles tájékoztatás szerepe
(0000-00-00)
Napjainkban a fejlett társadalmak egészségtudatosságának látványos fejlődésének vagyunk tanúi.

233. Egészséges táplálkozás
()
Az egészség az örökletes adottságokon kívül a környezeti tényezőktől, köztük igen jelentős mértékben a táplálkozástól f...

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop