Mi ez?

Kérdés:  Üdv 19 éves lány vagyok, kicsit hosszabban leírom, hogy értse az egészet. 2 évvel ezelőtt rosszul lettem többször suli menetbe, nem tudták mi bajom, aztán kiderült, hogy pánikbetegség. Annyira rosszul voltam lelkileg, hogy muszáj voltam gyógyszert szedni, aztán orvos beleegyezése nélkül abbahagytam, nem érdekelt.
4-5 hónapot, ha szedtem. Megtanultam kezelni, sőt már a pánikbetegség úgy ahogy, elmúlt, de nem igazán. De nem nagyon foglalkozok már vele, nem is zavar, megtanultam vele élni.
Viszont tudni kell, be szoktam képzelni betegségeket, és akkor megnyugszom, ha elmentem és nincs semmi, utána mintha kicseréltek volna. Pl. ha tévébe hallok betegségekről, egyből rosszul leszek, elkapcsolom, meg ha rákos gyerekeket látok, szintén megvisel lelkileg.
Viszont 2 hete beszéltem egyik ismerősömmel, ő Frontint szed, neki az kell, ha nincs, leüt bárkit. Én csodálkoztam, kérdezősködtem, aztán valahogy nyomot hagyott bennem. Hazajöttem, mondtam szüleimnek, aztán kíváncsiságból megnéztem mi is ez. Aztán pont aludni akartam és rossz gondolataim lettek, utána erősödtek a szeretteimre napról napra - ez annyira zavart, hogy inkább feküdtem ismét, hánytam, emiatt enni sem tudtam/tudok.
Aztán utána néztem - kényszerbetegség, na ez ismét megrendített, még jobban elhittem, hogy az, főleg, hogy azon az oldalon olvastam is a skrizofréniát és olyan, mintha igaz lenne rám, annyira félek a skizofréniától, akár hányszor olvasom elkap a szorongás, rosszullét, főleg, hogy szorongással kezdődik és lassan alakul ki. Most ettől rettegek.
Félek, hogy hangok fognak irányítani - ilyen félelmeim vannak tőle. Nem tudom, annyira beképzeltem, hogy tünetet is produkálhat? Van olyan, hogy beképzelem, hogy én találkozok valakivel, vagy mintha rá akarnának venni valamire, hogy csináljam, menjek - úgy éreztem, mintha valaki ott lenne és figyelne.
Viszont tudatomba vagyok, és nem csinálom. Sajnos ezelőtt megnéztem elmezavarról egy kis videót, és sok hülyeséget olvasok, ami róla szól. Szóval ezek az agresszív gondolatok és a másik tünetek kiakasztanak.
Idén már képzeltem be hüvelydaganatot. Háromszor voltam orvosnál vele és jó minden. Allergiás reakciót is, hogy hideg miatt bedagadt a torkom, közbe csak meg voltam fázva.
Kicsit vicces. Most épp nem tudom, hogy ebből mi igaz és mi nem, ezt szeretném tudni. Ön szerint mi lehet? Sokszor jön elő hol ez a tünet, hol az. És megtéveszt. Agyi CT-re mennék, hogy megnyugodjak, de oda nem kapok beutalót.
Nagyon nyomaszt, szomorú vagyok, és mindig ezek vannak a fejembe, hogy egyszer elvesztem a fejem és nem tudom, mit fogok csinálni.
Egyik tünet váltja a másikat. És így tényleg olyan vagyok, mint aki hülye.
Mi az Ön véleménye?

| szorongás, stressz, pánik
| Bujdosó, B.; Az Orvos válaszol - Bujdosó Balázs 2017 ;22(januári)   InforMed

Válasz:  Én is valószínűnek tartom, hogy az "agyi CT" (amit Ön kért) teljesen felesleges.
Nagyon sok mindenről írt, de - úgy gondolom - nagy ijedelemre nincs oka.
Minden esetre, amikor ideje engedi, küldje el zárójelentései fénymásolatát címemre (1102 Bp. X. kerület, Liget u. 31.) - a továbbiakat majd utána.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2017-01-23 06:00:59
| szorongás, stressz, pánik

Web Design & Development Prowebshop