Édesanyám depressziós? Mit tegyek?

Kérdés:  Édesanyám elvesztette a munkahelyét és azóta nyugtalan, egész nap ideges, nem eszik, éjszaka képtelen aludni, enyhébb nyugtatókat szed, amiktől rövid időre megnyugszik, de utána újra kezdődik minden.
Mit tehetek?

depresszió, munkahely elvesztése | Az Orvos válaszol - Bujdosó Balázs 2017 ;22(áprilisi)   InforMed | Bujdosó, B.
Válasz:  Tisztelt Kérdező!
Sajnos a munkahely elvesztése - különösen olyan életkorban, amikor az új munkahely megtalálására (pláne az átképzésre), kevesebb reális lehetőség van, mint korábban, súlyos krízist jelent. Ez természetes.
Vannak példák, amelyek azt mutatják, hogy lelki és életvezetési támogatással a helyzet kisebb mértékű sérülést eredményezhet.
Nincsenek "generális" módszerek, mindenkinél az életkor, a családi háttér és a reális veszteség lehetősége együttesen a lelki teherbírással egymásra hatva alkotja a tényleges sérülés súlyosságát.
Vannak azonban mindenkinél alkalmazható, a sérülés ellen ható módszerek: a legfontosabb a családban való megtartás, illetve az, hogy a munkáját elveszítő családtag érezze továbbra is a saját fontosságát, megbecsültségét, pótolhatatlanságát családon belül.
Tudatosan fel lehet használni ezt az időt bizonyos fontos, addig időhiány miatt nem megoldott feladatok elvégzésére (nyelvtanulás, számítógépes ismeret, esetleg egy keresett szakmában OKJ-s képzettség stb.).
Lényeges az is, hogy a munkát kereső minden fórumon - így munkaügyi szervek, ismerősök, apróhirdetés stb. - tájékozódjon a lehetőségekről, és azzal is tisztában legyen, hogy sok-sok, kitartó próbálkozásnak lehet csak eredménye.
Fontos ilyenkor tájékozódni a jogi-társadalombiztosítási vonalon is, nehogy a munkából kiesett még jogot is veszítsen tájékozatlansága okán!\nA legfontosabb: átérezni a helyzetét és szilárdan, támogatóan mellette állni!

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2017-05-04 08:22:12
| depresszió, munkahely elvesztése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop