Csokoládéciszta kislányomnál - Mire kell odafigyelni?

Kérdés: Terhességem 35. hetében vették észre, hogy a kislányom jobboldali petefészkében elváltozás van, de akkor még nem tudták, mi az. Megszültem, és 4 naposan elvitték műteni a kislányomat, ahol kiderült, hogy ún. csokoládé-cisztája van, ami nem túl gyakori, de nem is ritka! A műtét után hordanom kell ultrahangra, sebészeti szakrendelőbe is, de voltunk már vele genetikán is, ahol két vérvétel után továbbra is értékelhetetlen volt a lelete. A szövettan negatív lett - mindkét oldalból vettek mintát.
Most 9 hónapos a baba, szükséges, hogy állandóan szúrják? Mire kell odafigyelnem, mert aki orvost kérdeztem, senki nem mondott semmit! Azt tudom, hogy hideg kőre nem ülhet, hormonális fogamzásgátlót soha nem szedhet, de például visszanőhet ez a ciszta, ez okoz fájdalmat, teherbeesést nehezíti neki?
Most megyünk nyaralni vele Hajdúszoboszlóra, elvihetem strandra, vagy ott összeszed valamilyen fertőzést? A háziorvosunkkal sajnos nem tudok beszélni rendesen, mert ő mindentől eltiltott, de nem akarom, hogy a kislányom betegségtudatban nőjön fel!
Válaszukat előre is köszönöm, sokat segítenének vele!
Egy aggódó anyuka!

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence 2008 ;13(augusztusi)   InforMed | Seprődi, B.
Néha látni cisztákat az újszülöttek petefészkében, ez leggyakrabban (de nem kizárólag) a terhesség alatt magas anyai hormonok miatt alakul ki. Ha bevérzik, akkor beszélünk csokoládécisztáról. Sokszor spontán elmúlik, de a nem gyógyuló esetek időnként nagy kockázatot jelentenek, ezért lehet szükség akár műtétre is.
Ha tudják, hogy mitől alakult ki az elváltozás, könnyű lenne biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy mit szabad, és mit nem. Ahogy leírta, a mindentől való eltiltás inkább a bizonytalan eredet miatti félelem és óvatosság következménye, de sajnos nem lehet azt mondani, hogy alaptalanok.
Egy ciszta önmagában nem nagy probléma a teherbeesés szempontjából, de ha kóros folyamat indul ki belőle (akár gyulladás, akár vérzés vagy daganat), akkor az az egész petefészket károsíthatja, akár el is pusztíthatja. Jól tudjuk, hogy ebből a szervből pedig minden nő kettőt kap születésekor, így inkább érdemes vigyázni rájuk - még akkor is, ha feleslegesnek tűnik.
2008-08-14 22:11:23
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop