Csontritkulás - Sajt szerepe

Kérdés:  Egy ismerősünk meggyőződéssel állítja, hogy minden ellenkező nézettel szemben, a sajt
az egyik legfőbb okozója a csontritkulásnak. Én eddig pont azt hallottam, hogy a tejtermékek, így a sajt is ajánlott a csontritkulás megelőzése érdekében.
Mi akkor most az igazság?

|
| Perjés, Y.; Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2008 ;13(márciusi)   InforMed

A sajt az egyik legfontosabb kalcium- és foszforforrás. Más sókkal együtt a kalcium alkotja a csontszövetek és a fogak ásványi alapanyagát, nélkülözhetetlen az idegrendszer normális működéséhez, valamint az izmok összehúzó képességéhez. Szükséges a véralvadáshoz, de szerepet játszik a sejtosztódásban is.
A vitaminok és az ásványi anyagok a magasabb szárazanyag tartalommal rendelkező kemény sajtokban találhatók meg legnagyobb koncentrátumban.
Sajtok kálcium tartalma:
100 gr Brie sajt/Ementáli sajt - 1000 mg
100 gr Parmezán - 1335 mg
100 gr Eidami saj - 800 mg
100 gr ömlesztett sajt - 500 mg
Camenbert sajt - 350 mg
Napi kálcium szükséglet:
Gyermek: 1-3 év 500 mg
4-8 év 800 mg
9-18 év1300-1500 mg
Felnőtt: 1000 mg
Terhes, szoptató kismama: 1500 mg
Menopauza után: 1500 mg
A kalcium felszívódásához, csontokba való beépüléséhez elengedhetetlenül fontos a meghatározott mennyiségű D-vitamin. Szervezetünkben a D-vitamin növeli a kalcium-felszívódást a belekből, csökkenti a szervezet kalcium ürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést.
A felmérések szerint a hazai táplálkozási szokások mellett az átlagos kalciumbevitel Magyarországon a felnőtt embereknél nem haladja meg a napi 500-600 mg-ot. (Népjóléti Közlöny 1997/19). A fennmaradó kalciumszükséglet (kb. 400-500 mg) fedezéséhez kiegészítő kalciumpótlásra van szükség.

2008-03-13 00:20:29
|

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop