Térdfájdalom

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! Még szeptember elején éreztem, hogy gond van a térdemmel, egy hirtelen mozdulat után nagyon fájni kezdett a lábam. Elmentem a körzeti orvoshoz és adott beutalót a neurológiára, de csak november 5-re kaptam időpontot. A térdem annyira fájt, hogy rövid gyaloglás után már nem tudtam járni. Így időpontot kértem magán ultrahang vizsgálatra, ahol megállapították, hogy: A térd ízületben és a szuprapetelláris recessusban kevés folyadék van, a csontperemeken osteophytosis. A quadriceps és a patella ín, valamint az oldalszalagok megtartottak. A femur cond. porc mediálisan kissé elvékonyodott, a mediális meniscusok degenerált, a szabad szél nem azonosítható. A corpus területén keskeny echoszegény sáv szakadásra utalhat. A hátsó keresztszalag megtartott. A popliteális árokban csekély folyadék tartalmú Baker ciszta ábrázolódik. Az orvos azt mondta, hogy szerinte műteni kell és hogy keressek egy ortopéd orvost, vagy menjek előbb a háziorvoshoz. Ő megírta a beutalót október 8-án de időpontot csak november 30-ra kaptam. Továbbra is fáj a lábam, jegelem gyulladáscsökkentőt szedek, de nem akar múlni a fájdalom. Pihentetésre javul, de nem tudok itthonról sehova se elmenni a fájdalom miatt! Kérdésem, hogy ha novemberig várok a vizsgálatra, akkor nem lesz maradandó károsodása a lábamnak az itt leírtak alapján? Vagy sürgősségin megnéznék, hogyha valóban műteni kell, akkor hamarabb sorra kerüljek? Válaszát köszönöm!

| ízületi kopás
| Detre, Z.; Az Orvos válaszol - Dr. Detre Zoltan 2020 ;26(október)   InforMed

Válasz:  Tisztelt Uram! Nagyon kevés adatot adott meg. Kora, testsúlya, foglalkozása, korábbi sportok, sérülések, egyéb betegségek, éjszakai fájdalom, megindulási fájdalom stb. Javaslom, hogy végeztessen el egy MRI vizsgálatot is , mert az ortopéd kolléga is el fogja küldeni és akkor még tovább fog várni. A gyanú a porckopás és meniscus kopás. Ez végül is, ha megfelelő korú, akkor arthroscopias ellátást, majd pedig porc erősítő ízületii injekciót fog igényelni. Ha idősebb akkor a látott leletek függvényében előbb utóbb protézis is szóba jöhet. Sürgősségin ezért nem nézik meg, vagy csak nem megfelelő megoldásra jut.-Továbbra is pihentesse amig az ortopédhoz be nem jut, nem lesz komoly kára belőle.

2020-10-26 12:57:24
| ízületi kopás
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop