Baker cysta

Kérdés:  Tisztelt doktor úr! Autoimmun beteg vagyok. Antifoszfolipid szindroma, Raynaud szindróma, nem definiálható autoimmun betegség. A kérdésem: 1 hete bedagadt a vádlim. Bementem a sürgősségire, ahol ultrahang vizsgálat történt. A következő a diagnózis: A jobb oldali poplitealis árok med. felében egy patkó alakú, kb. 15x14mm átmérőjű, fiatal felé divergáló, mediálisan kb 60 mm hosszú, 10 mm átmérővel, ettől laterálisabban csaknem a lábszár középvonalában elhelyezkedő, csökkenő tendenciával 66 mm hosszan követhető sűrű bennékű cystosus képlet látható. Az izomzatom belül kóros echo képlet nem található. Vélemény: Cysta Bakeri l.d. INR terápiás. Ismert felületes véna trombózis mellett D-dimer mérsékelten emelkedett. Mélyvénás trombózis lehetősége nem merült fel. Mi a teendő, mit javasol? Fáj a vádlim a benne lévő kemény szakaszon. Az immunológia a kialakult vírus miatt nem tud fogadni.

| Baker ciszta, ultrahang, térd
| Detre, Z.; Az Orvos válaszol - Dr. Detre Zoltan 2020 ;26(március)   InforMed

Válasz:  Konzervatív kezelést javasolok. Láb felpolcolást, Nem szteroid gyulladáscsökkentő (pl. Cataflam) szedését, illetve lokális alkalmazását (pl. Flector tapasz 12 h át). Borogatás, pihentetés. A Baker cysta következménye valamilyen térd betegségnek. Fokozott ízületi folyadék termelés áll fenn. A térd betegség tisztázása és kezelése szükséges, ha majd a járóképessége helyreállt.

2020-03-24 17:26:19
| térd, Baker ciszta, Ultrahang

A nő és a nőgyógyász

Amikor egy nő elhatározza, hogy gondjával felkeres egy nőgyógyászt, általában hosszas készülődés előzi meg.


Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


A hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy betegségeinek diagnosztikája a klinikai tünetek, laboratóriumi vizsgálatok és a képalkotó vizsgálatok alapján történik.


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


Web Design & Development Prowebshop