Van-e esély a gyógyulásra?

Kérdés:  Üdvözlöm! Segítséget szeretném kérni, édesanyámat 2019 októberében műtöttek térdprotézissal, a műtét során komplikációk léptek fel. Műtét után, mikor hazaengedték, már a járok érettel sem tudott menni, visszavitték a korházba és eltávolították a protézist. most március van, a térde folyamatosan gyulladásban van, a sarka vérzik, amire az orvos azt mondta, hogy felfekvés, és többször előfordult már, hogy mikor járókerettel próbál menni, ömlik a sarkából a vér, annyira és olyan mennyiségben, hogy el is ájul, ilyenkor visszaviszik a kórházba, de a kötözésen kívül semmit nem csinálnak vele, ez egy ördögi kör, mert ha csak fekszik, akkor felfekvéses lesz, ha pedig próbál járókerettel menni, akkor kis híján elvérzik. Szeretném kikérni a véleményét, mert az őt műtő orvostól semmi felvilágositást nem kaptunk, hogy mi történik és mire számíthatunk. Köszönettel.

|
| Detre, Z.; Az Orvos válaszol - Dr. Detre Zoltan 2020 ;26(március)   InforMed

Válasz:  Sajnos kevés adatot közölt és szerencsésebb lenne, ha láthatnék fotókat a térdről és a sarokról, továbbá rtg képet, mindkét területről. Ezek hiányában azt gondolom, hogy a protetizált térd elgennyedt, a fertőzést csak a protézis eltávolításával tudták uralni. Kérdés, hogy vajon megszűnt-e a fertőzés, nem váladékozik-e a műtéti terület. Ha békés, akkor szükséges a térd gyógytornája. Ha a térd hajlított helyzetben többé-kevésbé rögzült, akkor a térddel már nem sokat lehet tenni. Ellenkező esetben, ha még enyhe gyulladás van, akkor megkísérelhető a térkitöltő antibiotikus cement spacer behelyezése, és második ülésben egy új térdprotézis beültetése. A döntéshez a beteg életkorának, általános állapotának, a szellemi frissességének ismerete szükséges. A sarok vérzés, ha jól értem, felfekvés következménye. Ezt meg kéne gyógyítani a sarok megfelelő alátámasztásával, oldalt fekvéssel, hason fekvéssel, hogy az adott sebet ne érje nyomás., Magát a sebet tisztitó kezeléssel, Bioptron lámpával, illetve vákuum asszisztált szivacs kezeléssel (VAC) lehet gyógyulásra bírni. Mindehhez a beteg jelentős együttműködése is szükséges. Tudni kell azonban azt is, hogy amennyiben a felfekvésből gyulladás indul felfelé és vérmérgezéssel fenyeget, akkor akár amputációba is torkolhat.

2020-03-24 17:26:54
| felfekvés, térd, térdprotézis

Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


A térdkalács ficama

A térdkalács ficam jellemzően sportsérülés, de gyakran előfordul laza izomzatú fiatal lányoknál. A térdkalács a külső oldal felé kificamodik, és a combfeszítő izom belső oldali inas rostjai elszakadnak. Újabb ficamra hajlamosít általános ízületi lazaság, kifejezett X-láb, és a magasan álló térdkalács.


Gyakoriak a térdsérülések a síszezonban

Egyre többen töltik a téli vakációt külföldön síeléssel vagy snowboardozással – erről tanúskodnak a mind gyakoribb térdsérülések is, különösen a nők körében, ezt elsősorban a kezdők nem kielégítő fizikai állapota okozza.


Web Design & Development Prowebshop