Éjszakai hányás - 2 éves kislány

Kérdés: Két éves kislányom több hónap óta kéthetente rendszeresen egyszer egy éjszaka hány. Semmi összefüggést nem tudtam megállapítani az esetek között, sem az elfogyasztott vacsora összetételét, sem mennyiségét illetően.
A hányást hasfájás előzi meg, de utána minden panasz megszűnik. Másnap minden rendben, a széklete nem változik. Tavasz elején átesett egy hányással, hasmenéssel, lázzal járó fertőzésen, de nem tudom, hogy a két eset összekapcsolható-e? Sajnos a háziorvosunk nem foglalkozik a problémával, Ön szerint szükség van valamilyen jellegű kivizsgálásra, és ha igen, milyen irányban?
Válaszát köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2008 ;13(júliusi)   InforMed | Vígh, E.
Kedves Anyuka!
Az csaknem biztosan állítható, hogy az említett, ritka, de rendszeres egyszeri, éjszakai hányás mögött szervi eltérés nem áll. A tavaszi betegségéhez, pedig legfeljebb annyiban lehet köze, hogy azóta talán könnyebben váltódik ki nála a hányási reflex. Minden tünetnek jelentősége van, de azt meg orvosa válogatja, ki mekkora fontosságot tulajdonít neki.
Kivizsgálást egyelőre nem tartok szükségesnek, de fokozottabb megfigyelést mindenképpen. Hiányoznak még a hányás pontos körülményei, illetve az Önök hozzáállása, amikor megtörténik a "baj". Mindenképpen próbálják meg természetesen, "felhajtás" nélkül, nyugodtan, ("urambocsá" derűsen) kezelni az eseményt, a gyerekek hihetetlenül érzékenyek a szülők minden rezdülésére, és válaszolnak is a maguk módján gyakran nem szavakkal, hanem viselkedésváltozással, érzelmi-indulati kitörésekkel, tünetekkel.
Üdvözlettel
2008-07-21 11:52:22
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop