Elhalt terhesség, 32 éves nő

Kérdés: 32 éves nő vagyok, 6 hetes elhalt terhességem van (első terhesség). Teljesen rendszertelen ciklusaim vannak (32 és 56 nap között valamikor megjön a vérzésem), a terhességem első heteiben vérezgettem, ezért Utrogestan hüvelykapszulát írt fel az orvosom, ami napok alatt megszüntette a vérzést. Jelenleg 10 mm-es petezsák látható a hüvelyi UH eredményen, de embryonális szívműködés nem látható egyértelműen, percekig kereste az embriót az orvos, csak valami "maszatot" talált, semmi egyértelműt. Azt mondja, hogy ebben a terhességi korban már jól látszik az embrió és a szívműködés. Ennek ellenére várjunk még egy hetet, hátha csak jól "elbújt", adjunk még neki esélyt. Addig is Utrogestan kezelés reggel és este, kontroll UH után pedig, ha még mindig változatlan a helyzet, méhkaparás következik.
Ha ebben a terhességi korban már egyértelműen nem szabadna üresnek lennie a petezsáknak, vajon muszáj még egy hetet várni? Olyan bizarr érzés, hogy még egy hétig magamban hordok egy kis élettelen képződményt! Az ember sokat hall arról, hogy abortusz során fertőzést kapnak a nők, és ez meddőséghez vezet, én szeretnék legalább egy gyermeket, és ugye már kezd az idő is szorítani, hiszen nem vagyok már túl fiatal a szüléshez, mindezekhez még társul egy rendszertelen ciklus is, bár egyből terhes maradtam. Ha a hormonjaim tehetnek a mostani magzatelhalásról is, akkor ez a következő terhességekben sem lesz másként.
Méhkaparás után mennyi idő elteltével lehet ismét próbálkozni a teherbeeséssel? Kérem, írja meg nekem az Ön szakmai tapasztalatával, hogy mi a véleménye és válasza a fenti kérdéseimmel kapcsolatban. Szeretnék gyereket, és nagyon el vagyok keseredve!
Várom mielőbbi szíves válaszát!
Üdvözlettel, egy bánatos (volt) kisterhes

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Várni kell az életjelek megítélésével, mivel a terhességi kort sem tudjuk jól a szabálytalan ciklus miatt. Van olyan kisterhes, aki szeretné minél hamarabb megoldani, bár van olyan kisterhes, aki nem akarja a műszeres befejezést és inkább megvárja a spontán vetélést. Sokfélék vagyunk mi nők ebben a kérdésben. A nagyon korai terhességnél nem is szoktunk igazi magzatelhalásról beszélni.
Lehet, hogy ezzel a terhességgel nincs is semmi baj. Ha mégis vetélés lenne, akkor javaslom, hogy menjen el kivizsgálásra: Hormonok szintje, öröklött alvadási zavarok mind okozhatják a vetéléseket és többnyire hatékonyan, egyszerűen kezelhetők (nem részletezem, mert nagyon hosszú lenne).
A kora miatt ne aggódjon 32 év manapság nem ritka, jómagam is szültem 40 évesen is. Nagyon élveztem, végig dolgoztam és a nagy hasammal a terhes tanácsadóban "okosítottam" az asszonyokat. A tanácsadóban is mindenféle korosztályt láttam: 46-48 éves is spontán terhességgel (ez persze már nem igazán követendő). Egy kivizsgálás után nem hiszem, hogy gond lesz a terhességgel/vagy terhességekkel a jövőben. Fel a fejjel!
2007-10-23 11:07:58
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop