Lábhosszabbodás

Kérdés:  2007. 08. 27. - egy baleset közben bal pertrochanter femurtörést szenvedtem. A vizsgálati lapon ez olvasható. A RTG-felvételeken látható, hogy az alsó reteszcsavar helyzete miatt az elreteszelés nem valósult meg. Törése valgus helyzetben épült át, ezért végtaghossz különbség keletkezet. A patellae kb. 15 fokos berotált helyzet látható. A mérhető hosszkülönbség 15 mm. A flexio, abd. teljes. A rotatio oldal azonos, de más tartományban van. A baloldalon a kirotatio mindössze 15 fok. A szegen kívül elhelyezkedő, ventralis reteszcsavar tapintható. Diagn.: (BNO): Fract. operata, consololidata petroch. fem. sin. A bal műtött lábam kb. 15-20 mm-rel hosszabb lett és a járásom is imbolygó és fájdalmas lett. Gyakorlatilag egy-kétszáz méter gyaloglás után fájdalmaim vannak.
2 két hónapja a bal térdemben nagy fájdalom jelentkezett, ortopédián megvizsgáltak és ízületi Kenalog inj. beadasával kezelnek.
Összefügg a térdízületi panaszaim a végtag-hossznövekedéssel? Milyen megoldás tudna ajánlani a hosszkülönbség megszüntetésére? Érdemes megműtetni a bal lábam, hogy rövidebb legyen? Vagy a jobbat, hogy hosszabb legyen? Ha igen, okkor hol végeznek ilyen műtétet? Szíveskedjen elmagyarázni az írottakat!
Tisztelettel!

| térdfájdalom
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  Hátulról kezdem.
Azt kéri, magyarázzam el az írottakat, de sajnos, ez jelenti számomra a legnagyobb gondot, ugyanis a leírt szöveget én sem értem teljesen. A radiológiai lelet, a klinikai státusz és a vizsgáló orvos véleménye keverten jelenik meg. Ha a reteszelés nem valósul meg, mint írja, akkor inkább rövidülés szokott bekövetkezni, semmint hosszabbodás.
"A rotatio oldal azonos, de más tartományban van." Ezt sem értem. Vagy sok az elírás a szövegben, vagy Ön hagyott ki szavakat.
Mindenesetre, önmagában 1,5 cm-es hosszkülönbség semmiképpen és sehol nem műtéti indikáció!
Emiatt esetleg magasítás viselése lehet indokolt, ha valóban ez okozza a panaszokat. Mert azt nem említi, csak hogy egy-kétszáz méterenként járás során fájdalmai vannak. Mivel azt sem írja, hogy a végtagon belül hol érzi ezt a fájdalmat, ez a panasz utalhat akár érszűkületre is.
A hirtelen kezdetű térdfájdalom az állítólag 3 éve meglévő hosszkülönbséggel nem függ össze, de esetleg a még bent lévő fémekkel igen.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2010-02-01 22:16:41
| térdfájdalom
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop