Felkartörés

Kérdés:  1 hónapja volt egy balesetem. Megcsúsztam, és szerencsétlenül ráestem a bal vállamra. Olyan fájdalmam volt, hogy sürgősségire mentem. Készítettek RTG-felvételt, mely negatív (?) lett. NSAID szedése, borogatás, kímélet, 2 hét múlva kontroll.
Bár a fájdalom csökkent valamelyest, még mindig nagyon fájt. Javaslat ua. mint két héttel ezelőtt. 2 hét múlva ismét visszamentem, és tovább panaszkodtam a fájdalomra. Az orvosom közölte, hogy pedig ez a kar már teljesen rendben van. De azért mégis elküldött RTG-re.
1 hónap után mégiscsak kiderült, hogy el van törve a csont. Természetesen rögzítve nem volt, és nagyon sokat dolgoztam ezzel a karral, hiszen azt hittem, csak egy banális zúzódás. Ambuláns lapomra ez van írva: Diagnózis: A humerus proximalis végének törése.
Vélemény: Stp. Fract tuberculi maioris ls. RTG-lelet: "A tub. maius humeri basisan törési rés követhető, laterálisan a csontkontúron kis lépcsőképződés is megfigyelhető. 4 hét múlva kell visszamennem. A karom még mindig fáj, használni tudom, de csak sekély korlátok között. Nem bírom felemelni, úgy érzem, az izom leszakad.
Nem tudom, mit tegyek? Gondolom, megérti ha elveszítettem a bizalmam az orvosomban (egyébként ő is bevallotta, nem vette egészen komolyan). Mi van, ha rosszul forr össze a csont? Mi van, ha lágyrész is sérült? Legyek türelmes, és várjak még 4 hetet (már csak 3-at)?
Válaszát előre is köszönöm!

| válltáji törés, felkartörés
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Tekintettel arra, hogy a RTG-leírása szerint "a törési rés követhető", tehát nem távolodtak el a törtvégek egymástól, így nem fordulhat elő, hogy rosszul forrna össze. Az esetleges lágyrészsérülést UH vizsgálattal lehetne igazolni, vagy kizárni. Viszont válltornára feltétlenül szüksége lenne, és ezzel ne várjon 3-4 hétig.

Kapcsolódó cikkek a Válltáji sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2010-04-15 16:11:33
| válltáji törés, felkartörés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop