Talpfájdalom - Gyógyítható?

Kérdés:  A mai napon jártam ortopédián a bal lábujjak alatti rész fájdalmával a talpamon, mert már elviselhetetlen (lúdtalpam is van). Készítettek RTG-felvételt, amelyben a fájdalomra vonatkozó részre ez állt: "Bal oldalon a III. metatarsus fejecskében kb. 8x6 mm-es, scleroticus szerkezetet mutató, éles határú képlet ábrázolódik, amely osteomának megfelel. Az észlelt eltérés osteosclerosis következményének megfelel."
A doktor a lelet látta után szendvics talpbetétet és Walkfit talpbetétet írt elő és tanácsolta, hogy legyek türelemmel a gyógyulás érdekében. Viszont itthon azt találtam, hogy az osteoma egy tumorféle és műteni ajánlatos, aminek már inkább örülnék, mert sok gondot okoz a mozgásban. Gyógyítható az osteosclerosis betegség, helyrejöhet a talpam a műtét után, hogyha mégis műtik? Tanácstalan vagyok, mert kevésnek érzem a lúdtalpbetétet megoldásként.
Válaszát előre is köszönöm, egy 18 éves lány.

| lúdtalp, talpfájdalom, osteoma, lúdtalp
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Itt három különböző dologról van szó. A jellegzetes klinikai tünetek alapján a harántboltozat süllyedése valószínű, amire a lúdtalpbetét rendszerint korrekt megoldás.
A radiológus által leírt "osteoma" önmagában nem tumorféle, de az "osteoid osteoma" néven nevezett elváltozás igen. Utóbbi esetben azonban a sclerotikus területen belül radiológiailag kicsi, felritkult terület is látható.
Az osteosclerosis nem önálló megbetegedés, hanem azt jelenti, hogy bizonyos csontok felszíne vaskosabb, körülírtan több mész rakódik le.

Kapcsolódó cikkek a Lábszár, boka, láb sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2010-09-05 00:32:15
| lúdtalp, talpfájdalom, osteoma
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop