Csípőficam babánál

Kérdés:  Erdélyből írok, sajnos, itt nem bővelkedünk megfelelő tudással rendelkező szakorvosokkal.
Kislányom bal oldali csípőficamát 6 hónaposan észlelték. Azonnal műtétet javasoltak, így nem is volt időnk gondolkozni. Zárt csípőkorrekciót hajtottak végre, vagyis röntgen alatt helyre tették a kislány csípőjét, aztán 8 hétre gipsszel rögzítették. A röntgenfelvételek 8 hét után is azt mutatták, hogy a csípő helyén van, ekkor levették a gipszet, és 4 hétre kapott egy abdukciós készüléket, azért nem írom, hogy milyet, mert Magyarországon nem használják. Ezt napi fél óra pihentetéssel hordtuk.
Amikor letelt a 4 hét, a kontrollröntgen szintén rendben volt, mégis azt mondta a doktornő, hogy újra begipszeli. Nem fűzött ehhez magyarázatot, csak gipszelni akarta. Mi úgy gondoltuk, annyit szenvedett a kicsi a gipszben, és 4 hétig megszokta, hogy szabadon van valamennyire, és a csípő sem mozdult el, akkor nem engedjük az újragipszelést.
Másik ortopéd szakorvoshoz fordultunk, aki azt mondta, maradhat abdukciós készülékben, csak ne vegyük le egyáltalán.
12 hét után még kimozdulhat a csípő a helyéből? Ön mit javasolna? Van valami olyan mozdulat, amit nem szabad csinálni? Amikor levettük az abdukciós készüléket a kislány a kóros lábát nem szívesen hajlította lefelé, ez normális vagy rendellenes?

| csípőficam, csípÅ‘ficam
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  Sajnos, egy kicsit szkeptikus vagyok, és kétkedve fogadom, hogy egy 6 hónapos csecsemő ficamos csípőjét fedett repozícióval a helyére lehetne tenni. Kérdés, hogy mennyire fejlett a vápa, vagy van-e fölösleges lágyrész, vagy tok-szűkület, ami miatt nem marad a combfej a helyén az ízületben. Mindenesetre az újabb gipszelésnek nem látom értelmét, az abdukciós készülék jobban elősegíti az esetlegesen fejletlen vápa alakulását. Arról nem is beszélve, hogy időközben a kicsi 9 hónapos lett. Általában ha eddig az életkorig nem sikerülne a csípőízület normális anatómiáját konzervatív úton kialakítani, akkor már csak a műtéti megoldás segít.

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2011-02-17 23:30:23
| csípőficam
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop