Tartós hátfájás

Kérdés:  56 éves édesanyámnak már 4-5 éve rendszeresen fáj a háta, ami már odáig fajult, hogy érintésre is érzékeny, nem tudja rendesen "kihúzni magát", és egy tüsszentés is nagy fájdalommal jár. A fájdalom az egész hátára kiterjed, mintha be lenne gyulladva, a bordaközi területek is fájnak. Járt szakorvosnál, két helyen is, de a fájdalomcsillapító gyógyszereken, krémeken kívül nem nagyon tudtak vele mit kezdeni. A gerinctornát rendszeresen csinálja, de néha mozgásra inkább fokozódnak a tünetei, és az interferenciakezelés sem hozott javulást.
A leletei alapján végül mi a pontos diagnózisa (betegsége)? Milyen terápiát javasol? Szükségesek további vizsgálatok?
Az eddigi vizsgálatok adatai: reumatológia járóbeteg szakrendelés: 2009. 07. 28.
Státusz: C gerinc mk. vállöv mozgásai szabadok. Balra convex dorso-lumb scoliosis. Gerinc ütésre nem érzékeny. L gerinc mozgásai kp. kötöttek.
Diagnózis: M4120 Scoliosis dorso-lumb M4780 Spond lumb
Terápia: 10x interferencia áram, 10x gyógytorna Adoman SR kapszula 2x1
Országos gerincgyógyászati központ: 2010. 04. 29. röntgenfelvételeken DL átmenetben kifejezett, lumbálisan-polysegmentálisan kevésbé kifejezett peremszéli csőrképződések. LV spondylolisthesis. Jelenleg a betegnek neurológiai tünete nincs.
Mindezeket összevetve prolongált mozgásszervi gondozás javasolt a területi reumatológia irányításával.
Jelenlegi röntgenkép SPA-ra nem specifikus. Amennyiben a kép SPA-ra gyanús, ORFI speciális ambulanciájának felkeresése javasolt.
Várom megtisztelő válaszát!

| hátfájás, kopás, gerinc
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2011 ;16(márciusi)   InforMed

Válasz:  Azt írja, hogy édesanyjának 4-5 éve vannak panaszai, ennek ellenére 2 évvel ezelőtt reumatológiai szakrendelésen az orvosi vélemény alapján a gerincmozgások mérsékelten kötöttek, a gerinc ütögetésre nem érzékeny. 1 évvel ezelőtt a Gerincgyógyászati központban készült röntgenfelvételen a gerinc- kifejezetten a háti-ágyéki szakasz átmenetében - kopásos elváltozását írják le.
Csak azt tudom én is javasolni, amit a Gerincgyógyászati központban mondott az édesanyját vizsgáló kolléga: "prolongált mozgásszervi gondozás javasolt a területi reumatológia irányításával" - vagyis hosszú távú és rendszeres reumatológiai kezelés szükséges.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok és az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatokban olvashatók.

2011-03-26 12:25:44
| hátfájás, kopás, gerinc
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop