Sever-betegség

Kérdés:  Fiam 12 éves, aktívan sportol, focizik. Úgy 1 hónapja sarokfájdalomra panaszkodik, ami csak fokozódik megterhelés esetén. Volt, hogy sántítva jött haza edzésről, annyira fájt.
Orvoshoz vittem, aki filmezés után megállapította, hogy SEVER betegségben szenved és rögtön legalább 6 hónapra letiltotta a sportról. Ez persze egy aktív focistának nagyon kellemetlen és hosszú idő, még ha ilyen fiatal is.
Szeretnék megtudni többet erről a betegségről! Hogyan lehetne elősegíteni a mihamarabbi gyógyulást?
Előre is köszönöm!

| Sever-betegség, sarokcsont
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2011 ;16(márciusi)   InforMed

Válasz:  Az Ön kisfiának panaszait a növekvő porc gyulladása okozza. Ez a jelenség a növekedés időszakában, jellemzően 9-13 éves kor között a leggyakoribb, rendszerint a két sarok hol váltakozva, hol egyszerre fájdalmas. A sportolással nincs direkt összefüggésben, mert olyan gyerekeknél is kialakulhat, akik többet vannak a számítógép előtt, mint a sportpályán, és nem is az aktivitás közben, hanem inkább utána, estére fokozódnak a panaszok.
Bár ez a növekedés időszakában jelentkező fájdalom nagyon gyakori, ezt az angolszász elnevezést még nem hallottam, sőt a régebbi, német szerzői nevet (Schinz betegség) sem szoktuk használni.
Ami a kórkép lényegét illeti, fontos tudni, hogy a csontos növekedés befejeződésével spontán, maradványtünetek, következmény nélkül gyógyul.
Fölöslegesnek tartom a fél éves pihenőt. Vegyen a fiának egy szilikonos sarokéket, ebben a sarok rugalmasabban érkezik a talajra, és jó fájdalomcsökkentő hatású. Ha nagyon fáj, néhány napig hagyja ki az edzéseket, de ha szűnik a fájdalma, nyugodtan folytathatja.

Kapcsolódó cikkek a Lábszár, boka, láb sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2011-03-26 12:25:44
| Sever-betegség, sarokcsont
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop