Csípőficam?

Kérdés:  3,5 hónapos kislányommal csípőficam szűrésen voltunk. (Születéskor nem találtak nála semmit.) 39 hétre született, anyai okokból császármetszéssel, magzatvíz lényegesen kevesebb volt, családban csípőbeteg nincs. Számítottunk rá, hogy nem lesz egyszerű a dolog, ugyanis szemmel látható ráncaszimmetriája volt, illetve az egyik lába hosszabbnak tűnt.
A doktornő épphogy ránézett azonnal Pawlik kengyelt rendelt, majd megultrahangozta: "Bal csípőben 10 fokos abd. korl. Ortolani neg. Kif. ráncaszimmetria. Bal av. rövidebbnek tűnik. Uh: j.o. II/B. típ. cs.m.+ b.o. II/B-II/C. típ.cs.m.+"
Sajnos egy elég pokróc doktornőt fogtunk ki, semmit nem mondott, csak hogy nem állíthatunk a beállított méreten. 4 nap után úgy döntöttünk levesszük a kengyelt. A mellkasát lilára szorította, a bőrét mindenhol kidörzsölte, kisebesedett, elnyomta. A lábát annyira felhúzták, hogy nyomta a hasát, folyamatosan hányt. Jelenleg betétes rugit, illetve terpeszpelust használunk.
Így mire számíthatunk?
Válaszát előre is köszönöm!

| csípő, csípőficam, csípÅ‘, csípÅ‘ficam
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2012 ;17(márciusi)   InforMed

Válasz:  A Pavlik kengyel régóta alkalmazott, jól bevált és nagyon hatásos gyógyászati segédeszköz mind a veleszületett csípőízületi fejletlenség, mind a valódi csípőficam kezelésében.
Tapasztalatom szerint viselése a csecsemőt lényegesen kevésbé zavarja, mint a szülőket.
Azt is valószerűtlennek tartom, hogy 4 nap alatt sebesre dörzsölte a kicsi bőrét, de hogy ettől folyamatosan hányt volna, szinte kizártnak, mivel a Pavlik kengyellel technikailag lehetetlen annyira felhúzni a csecsemő lábát, hogy az a hasát nyomja.
Amúgy az Önök döntésével kapcsolatban az a véleményem, hogy az orvosi utasítás, előírás vagy javaslat be nem tartásából adódó károsodásokért, kialakuló deformitásokért nem a kezelőorvost terheli a felelősség.
Minden felnőtt betegnek természetesen joga van megtagadni az egészségügyi ellátást, nem beleegyezni vizsgálatba, műtétbe, mivel saját maga dönt a saját egészségéről.
Azt viszont nem tudom megérteni, hogy kiskorú gyermeke képviselőjeként felkeresi a szakorvost, véleményét kéri a gyerekről, majd saját hatáskörében a szakorvosi véleményt figyelmen kívül hagyva a következmények ismerete nélkül elutasítja a kezelést, mert \\"a doktornő pokróc\\".

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2012-03-29 09:19:31
| csípő, csípőficam
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop