LCA+meniscus

Kérdés:  Február végén volt egy Hamstring-inas LCA-pótlásom porcműtéttel vegyítve. Eltelt immár 2,5 hónap, de járni sem tudok rendesen. A műtő orvosom azt mondta, hogy a szalag erős, mindent kibír, futhatok, guggolhatok, bármit csinálhatok. Az volt a panaszaimra a válasza, hogy mozgassam csak, jó lesz... A teljes extensio sajnos nem megy, pedig már régóta próbáljuk a nyújtást a gyógytornásszal. Egyszerűen nem megy tovább a térdem. A belső oldalon, ahol a porcot csinálták, ott szokott elakadni, illetve időközönként "lemerevedik" a térdem. A hajlítás az javulgat, bár a térdhajlatnál összehúzódik az ín vagy izom, amely ott van, nyújtással vagy elmúlik, vagy nem.
A kórházi zárójelentésemen az áll, hogy első asztalfiók tünetem van, és a mediális meniscus tesztek pozitívak. Ha jól néztem utána, akkor ez nem jelent túl jót. Ha erről szólt a műtét, akkor hogy lehet, hogy ezek a tesztek pozitívak?!
Az, hogy nem nyújtott térddel járkálok, okozhat valamilyen elváltozást? Ki fogom tudni valaha nyújtani a térdem? Valamilyen izom hibája, hogy még nem megy, vagy mitől lehet ez? Miért akad a térdem a meniscus környékén, mit jelenthet ez? Annyit még hozzá kell tennem, hogy folyadék is van a térdemben, a térdkalács felső részén.
Kíváncsi lennék az Ön véleményére ezen tünetek alapján.

| térdfájdalom, Térdízület, meniscus
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  Természetesen, ki fogja nyújtani a térdét, csak dolgozni kell még ezen. Egészen biztos, hogy nem a "meniscus környékén" akad a térde, egyszerűen az ízület maga nincs kellően bemozgatva. Az izmokat erősíteni, az ízületi tokot pedig nyújtani kell. A porc regenerálódásának a leghatékonyabb módja a mozgás, a csonté pedig a terhelés. A folyadék jelenléte arra utal, amit Ön is érez: hogy mindez még nem működik kielégítően.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2012-06-12 07:18:39
| térdfájdalom, térdízület, meniscus

Web Design & Development Prowebshop