Térd MRI - Laesio menisci med. gen. 1.s

Kérdés:  Problémás (vissza-visszatérő fájdalom) térdemre kértem egy privát MRI-vizsgálatot, ennek eredménye a következő lett:
"Lelet: A térdízületben jelentősebb mennyiségű folyadék nem látszik. A medialis meniscus hátulsó szarván horisontalis síkú repedés látszik. A lateralis meniscus ép. A keresztszalagok is épek. A fossa popliteaban kóros eltérés nincs.
Vélemény: Laesio menisci med. gen. 1.s."
Ez mit jelent pontosan, meniscus sérülés? Lehetséges, hogy ezzel élek hónapok/évek óta? Ön szerint szükség van beavatkozásra?
Előre is köszönettel válaszát!
Külön érdekes, hogy 2006-ban (akkor kezdődött a térdproblémám, de ezelőtt egy évvel volt egy síbalesetem, arra a térdemre, ami akkor nem lett kivizsgálva) két ultrahangvizsgálat is azt mutatta ki, hogy az elülső keresztszalagom nem látható, folyadék van a helyén. Ezt el is könyveltem, erre most az MRI szerint rendben vannak.

| térdfájdalom, Térdízület
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2012 ;17(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  A 2006-os MRI leírás nem azt mondta, hogy látható a keresztszalagon a szakadás, sérülés vagy folytonossági hiány, hanem azt, hogy folyadék van a keresztszalag területében, így elképzelhető, hogy emiatt nem volt pontosan látható.
A beteg indikálta "privát" MRI-vizsgálatokkal rendszerint az a baj, hogy utána a beteg nem tudja, kihez forduljon az MR-lelettel, illetve ki kezeli ennek konzekvenciáit.
A meniscus sérülés - ha nem is egészen pontosan - lényegében azt jelenti, mintha meggymag, lapszerinti sérülések esetében esetleg inkább borsszem kerülne a fogaskerekek közé.
Javasolom, hogy keressen fel egy ortopéd szakrendelést, mert ha folyamatosan vannak térdpanaszai, akkor esetleg indokolt lehet arthroscopos beavatkozás.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2012-09-28 06:24:54
| térdfájdalom, térdízület

Web Design & Development Prowebshop