Kattogó csípő, fájdalom - 4 éves kislány

Kérdés:  Kislányom áprilisban lesz 4 éves, éjszaka sokszor sírva tiltakozik, néha toporzékolva rugdos. Egy ideje ilyenkor kattogás hallható a csípőjénél. A gyermek mozdulatlan, az oldalán fekszik, a csípőjére tett tenyeremmel a kattogás mellett úgy érzem, mintha a combcsontja rángatózna.
Az első komoly esetnél sokadik felső-légúti betegsége volt, több gyógyszert szedett, főként köhögésre. Eléggé ijesztő volt, és nagyon sírt, így az ügyeletre vittem, de addigra már nem fájt, és nem kattogott. Az elvégzett vizsgálat (ultrahang-vizsgálat nem mutatott semmi rendellenességet, de itthon újra volt a kattogás, miután elaludt).
Másnap a gyerekorvos pihenést javasolt, és Cataflam cseppet írt fel, de szerencsére elmúlt a fájdalom.
Pár hét után, éjjel ma ismét hallottam/éreztem a kattogást, mikor sírva ébredt a gyerek. Fél éve hord az oviban lúdtalpbetétet - 2 éves kora óta gyakran van a szájában aphta, ami 1 éve még gyakoribb, de a gasztroenterológiai vizsgálat nem talált élelmiszerallergiát, ami indokolná, csak enyhe immungyengeséget, aminek felderítését márciusban immunológiai vizsgálattal fogunk folytatni.
Mi okozhatja a kattogást, milyen vizsgálat/kezelés javasolt?
Válaszát előre is köszönöm!

| csípő, kattogó csípő, csípÅ‘
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2013 ;18(februári)   InforMed

Válasz:  Nem egészen értem, mi ellen tiltakozik éjszakánként a kislány? A toporzékolás az én tudomásom szerint álló testhelyzetben végzett cselekvés - ez azt jelenti, hogy ilyenkor felkel a gyerek?
Ha jól értem, ez a kattogás akkor érezhető, amikor a kislány már elaludt, és fel sem ébred, amikor Ön kiváltja ezt a jelenséget?
Mindenesetre azt javasolom, hogy keressenek fel egy gyermek-ortopéd szakrendelést.

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2013-02-24 00:34:49
| csípő, kattogó csípő
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop