Térdprobléma

Kérdés:  Édesapám 54 éves, 168 cm, 120 kg. Már csak bottal tud járni, mert a bal térde eléggé rossz állapotban van.
Volt MR-vizsgálaton, de nem nagyon akar elmenni a lelettel a doktorhoz, mert fél. Érdeklődnék, hogy mi a véleménye az alábbi leletről.
Válaszát előre is köszönöm.
"A medialis oldalszalag helyén heterogén, jelszegény képződmény van, melynek tibián való tapadása nem ábrázolódik ki. A tibia medialis condylusának hátsó területén a subchondralis felszín beroppant, egyenetlen, emiatt a femorotibialis izületi rés medialisan kifejezetten szélesebb lett a hátsó részén. A medialis meniscus hátsó szarva és az oldalsó testének a hátsó része régi szakadás után deformált, igen erősen subluxálódott medial felé és hátrafelé. Femorotibialisan, medialisan a hialinporc nagyrészt eltűnt, maradványa alig látható, a subchondralis felszínek mentén is FSPD-ben magas jelintenzitású, T1-ben alacsony jelintenzitású degeneratív területek vannak. A medialis eminentia alatt ívelten FSPD-ben magas, T1-ben alacsony jelintenzitású terület látható, mely elsősorban az eminentia régi törése utáni állapotnak felel meg. A femur metaphysisében 27x27x16 mm-es, kissé karéjozott conturral határolt T1-ben főleg jelgazdag, de jelszegény területtel határolt, míg FSPD-ben főleg jelszegény, de jelgazdag területtel határolt elváltozás van, ami elsősorban csont infarctus utáni állapotnak felel meg. A paella kissé lateralisalt helyzetű. Femorotibialisan és femoropatellarisan is a peremeken mindenütt igen vaskos osteophytosis alakult ki. Az izületben hatalmas mennyiségű szabad folyadék van, melyen belül különböző méretű, közepes jelintenzitású szabad testek is megfigyelhetők, melyek egy része T1-ben magas jelintenzitású. A csonthoz hasonló mésztartalomnak megfelelően. Az elülső keresztszalag egyáltalán nem ábrázolódik. Kontrasztanyag adása után a subchondralis felszínek mentén medialisan több helyen igen intenzív kontraszthalmozás figyelhető meg különböző mérettel. Az ízületi folyadékot megvastagodott synovium övezi, a folyadékon belüli szabadtestek egy része is mutat gyűrűszerű kontraszthalmozást a synovialis udvarnak megfelelően. A gastrocnemius medialis és semimembranosus közötti tágabb bursában is hasonló eltérés látható."

| térdfájdalom, Térdízület, Térdprotézis
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2013 ;18(februári)   InforMed

Válasz:  A leírás alapján azt kell mondanom, egyetértek Önnel: édesapja térde valóban rossz állapotban van. Valószínűleg azért nem akar orvoshoz menni a lelettel, mert ő érzi is ezt, és a lelke mélyén tudja, hogy itt csak műtét, térdprotézis lehet a megoldás.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2013-02-24 00:34:50
| térdfájdalom, térdízület, térdprotézis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop