Combnyaktörés műtét nélkül (2.)

Kérdés:  Combnyaktörés műtét nélkül címmel tettem fel Önnek kérdéseket, amelyekben Édesanyám felől érdeklődtem, aki 78 évesen szenvedett combnyaktörést, és több betegsége miatt nem műthető. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Azért írok újra, mert Ön rákérdezett, hogy miért gipszelték be a lábát térdtől lefelé. Ez nem Magyarországon történt, édesanyám Kárpátalján él, és a kinti orvos biztosan ezt látta jónak, hogy ne mozduljon el a törésnél a lába, ha esetleg megmozdítaná.
Jelenleg otthon fekszik, a bátyámék ápolják. A fájdalmai valamelyest csökkentek, továbbra is rajta van a gipsz.
Nem tudom, esetleg le lehetne venni róla a gipszet? Nem mozdulna el a lába? Létezik valamilyen megvásárolható szerkezet, amivel meg lehetne Őt emelni, mozdítani, hogy könnyebb legyen az ápolása? Hogyan lehetne a mozgatását valamilyen módon megoldani?
Előre is köszönöm a válaszát!

| combnyaktörés, csípő, gonitis tok, csípÅ‘
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2013 ;18(márciusi)   InforMed

Válasz:  Nos, egyfajta "csizmát" bizonyos esetekben mi is szoktunk alkalmazni a végtag hossztengely körüli elcsavarodásának megakadályozására. Ez is a csípőtájék stabilitására szolgál, de ebből időnként ki lehet venni a beteg lábát, a bőrt lehet ápolni, kissé átmasszírozni a keringés javítására.
Az emeléshez, mozgatáshoz eleinte szakápoló, 3-4. héttől gyógytornász segítségét javasolom. Kérdés, voltak-e, illetve mikor mennek kontrollröntgenre. Ha a 6 hetes kontrollon nincs lényeges elmozdulás, akkor javasolom, hogy készíttessenek édesanyjuknak egy "gonitis tokot", ezt ortopéd műszerész méretre készíti. Ebben lehetne megkezdeni a mozgatását, járókerettel, gyógytornász segítségével.

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2013-03-13 05:41:22
| combnyaktörés, csípő, gonitis tok
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop