Térdprobléma, focizás

Kérdés:  36 éves férfi vagyok, 183 cm és 112 kg. Gyerekkorom óta aktívan sportolok, szinte mindent. Legfőképpen labdarúgás (lábtenisz, futás, konditerem). Most volt a 8-ik térdműtétem. Az orvosom elszomorított, mert azt mondta, végleg abba kell, hagyjam a focit, marad az úszás meg a kerékpározás.
A térdem belül olyan, mint a vakolat a falon, folyamatos porcleválásaim vannak. A csontok felszíne belül teljesen sima. Azt mondta, ha nem hagyom abba, akkor hamarosan térdprotézis lesz a vége. Most porcképző injekciókúrát javasolt.
Ez után a kúra után lehet még focizni vagy lábteniszezni? Mennyi porc képződik ezután? Esetleg nem ürül ki ez a szervezetből? A porcképző tabletták segítenek? Netalán van ezeknek mellékhatása? Az a baj, hogy sok mindenki sok mindent mond, és nem tudom eldönteni, mit csináljak.
Én ebben nőttem fel és nagyon nehéz lemondanom a fociról. Ön mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm!

| térdfájdalom, porcleválás
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2014 ;19(februári)   InforMed

Válasz:  Ön írja, hogy az Önt operáló kollega mondta, hogy végleg hagyja abba a focizást.
Ezt most vagy megfogadja, vagy nem. Gondolja, hogy én látatlanban mást fogok javasolni? Nem tudom, hogy milyen típusú műtetei voltak, azt sem, hogy mindkét térde volt-e már műtve, vagy sem, mindenesetre nyolc térdműtét után nincs az a porcképző, ami meg nem történtté teszi a dolgokat: sérüléseket, porcleválások hatásait.
Nem szükséges megfogadni az orvosi tanácsot, ha bírja még, focizzon. Ha már nem megy, vélhetően úgyis abbahagyja.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2014-03-11 22:05:31
| térdfájdalom, porcleválás

Web Design & Development Prowebshop