Futás csípőproblémával

Kérdés:  35 éves nő vagyok. Egészen kislánykorom óta szembesültem rendszeresen azzal, hogy bizonyos mozgások fájdalmat okoztak a csípőmben, huszonévesen ezek a fájdalmak kisugároztak a combomba is, főleg a bal oldalon. Nyugalmi állapotban volt rosszabb a helyzet, de néha a járásomon is észre lehetett venni (sántítottam).
24 évesen jutottam el ortopédiára ezzel a problémával (hogy miért ilyen későn, arra itt most nem térnék ki), ahol is a doktor úr megállapította, hogy vápa dysplasiám van (nem szimmetrikus, de mindkét oldalon megfigyelhető). Annyit tanácsolt, hogy rendszeresen mozogjak, igyekezzek rendszeresen minél több irányban mozgatni ezt az ízületet, ne hízzak el, de készüljek fel rá, hogy vár még rám ebben az életben egy csípőprotézis.
Utóbbiról eldöntöttem, hogy ez nekem nem lesz, úgyhogy még nagyobb vehemenciával vetettem bele magam a sportolásba. Az utóbbi 1-1,5 évben azonban romlott az állapotom. Gyakorlatilag folyamatosan érzem a csípőmet.
Kicsit kutakodtam az interneten (tudom, ezt a szakorvosok nem annyira szeretik), és azt találtam, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen sportot űzünk ilyen csípővel. Ahogy olvasgattam, én majdnem mindent csináltam, amit nem lett volna szabad (szteppaerobik, futás, ugrókötelezés, spárgázás stb.). A lényeg, hogy az elmúlt 1-1,5 évben már annyira megritkultak az alkalmak, amikor futni tudok, hogy felszedtem magamra jó pár kilót is (170 centi vagyok és most már sajnos 70-74 kiló a korábbi 63-67 helyett).
Az ilyen állapotban lévő csípőnek a futás valóban többet árt, mint amennyit használ? Milyen olyan biztonságosan űzhető sportot lehetne választani, amivel hasonlóan sok energiától szabadulhatnék meg, mint a futással? (Fontos lenne az intenzitás, mert sajnos hízékony vagyok, és a súlykontrollt csak így tudom megoldani.) Elkerülhető, hogy valóban csípőprotézist kelljen kapnom?
Köszönöm szépen a válaszait!

| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Boldogult főnököm mondta annak idején, hogy ha az ilyen kérdésekre tudnánk a választ, akkor mi ülhetnénk az óbudai csillagjós helyén a gömböt bámulva.
Nincs és ne is várjon ilyen jellegű garanciát.
Ha a futás panaszokat okoz, akkor inkább próbáljon meg biciklizni.-

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2014-05-02 07:51:04
| gyógyszer, gyógyszermellékhatás

Web Design & Development Prowebshop