Csípőszűrés - Pavlik

Kérdés:  Kislányom 3 hónapos csípőszűrésén észrevették, hogy a bal oldali csípőízületnél nincs minden rendben. Graf III. A. A vápasarok ellapult - ez állt az ambuláns lapján.
Az orvos betétes rugit és csípőtornát javasolt és kérdésessé vált a Pavlik kengyel is. 1 hónap múlva kontrollra mentünk. Ott azt mondta, minden rendben, hordja tovább a terpeszbetétes pelenkát, nem kell kengyel. 2 hónap múlva kontroll.
Most volt meg ez a kontroll is (már 6 hónapos a lányom) és még mindig nem jó a röntgenje, mely szerint: "Bal oldalon a femurfej csontmagja kis diensióju de centrális helyzetű. A MS vonal nem fut be a foramen obturatoriumba."
Azt tudnia kell, hogy kislányom sokáig haránt feküdt a pocakomban és állítólag emiatt torticollisa is van, így Dévény-tornára járunk. Ezzel az elfekvéssel magyarázzák a csípőjét is. Az orvos továbbra is csak a csípőtornát, a betétes rugit javasolt és 1 éves korban kontrollra hívott vissza.
Nem tudom, hogy addig hogyan alakulnak a dolgok, de kérdezem én, nem kellett volna mégis az a kengyel? Helyre fog jönni a kicsim csípője ezektől? Van röntgenfelvételem is, de azt sajnos nem tudom elküldeni itt.
Válaszát köszönöm!

| csípőficam, kengyel, csípÅ‘ficam
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2010 ;15(októberi)   InforMed

Válasz:  Én 3 hónapos korban Graaf III-as csípőnél fel szoktam tenni a Pavlik kengyelt. Nem egészen értem, hogy ha ez felmerült, mi szólt ellene?
Mindenesetre ezt már túlhaladta az idő.
A röntgenleírásban a "diensióju" kifejezést nem értem, ez valamilyen elírás, az MS vonalra vonatkozóan pedig annak az ívét szoktuk megfigyelni.
Ezzel együtt úgy értelmezem, hogy kismértékű fejletlenség maradt a bal csípőízületben, de a helyén van.

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2010-10-28 23:27:34
| csípőficam, kengyel
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop